Община Минерални бани
Официален сайт

Минералната вода-основна предпоставка за развитие на медицински,СПА и уелнес туризъмОт 2011г. минералната вода и всички съоръжения към нея са предоставени на община Минерални бани за стопанисване и ползване. Всеки, който желае да ползва минерална вода подава заявление до техническия отдел в администрацията.

Минералната вода с уникалния си химичен състав и лечебни свойства е важна предпоставка за развитие на социалния туризъм и курортното лечение – /медицински туризъм/. Този вид туризъм е важна функция на всяка държава, обединения и предприятия за социално-икономическото подпомагане на хората с грижа за здравето и отдиха им. Много държави според своите бюджетни възможности отделят средства по линията на социалните фондове за медицинско лечение на хората, профилактика на здравето им, възстановяване на тяхната работоспособност чрез различни форми на медицински, балнеоложки и СПА услуги. Едновременно с това финансово стабилни фирми също отделят определени средства за профилактика и възстановяване на здравето на своите работници. Социалният туризъм обикновено ползва настанителната база на почивни домове и частни хотели, оборудвани със съоръжения за водолечение, физиотерапия, рехабилитация и спа услуги.
Прекрасни условия за развитие на СПА и уелнес туризъм са: наличието на минерална вода, тихото и спокойно място, красивата екологично чиста природа и т.н.

Общото наименование „СПА туризъм” се използва у нас за да обозначи няколко сходни форми на туризъм: балнеотуризъм, СПА и уелнес. Утвърдено е схващането, че балнеотуризмът се характеризира с ефективно лечение и рехабилитация, осъществявани под медицински контрол, докато СПА и уелнес се свързват с процедури за отпускане и постигане на комфорт на тялото и душата, основани на различни природни ресурси: минерална вода, етерични масла, лечебна кал, камъни и др. СПА центровете трябва да предлагат разнообразни водни и козметични процедури, както и спортни занимания, чрез прилагане на природосъобразни форми и методи за релакс, физическо и естетическо поддържане на тялото, консултирани и реализирани от квалифициран персонал.
При уелнес туризма се включват разнообразни услуги, процедури, терапии и програми, както и спортни и културно -развлекателни и хоби занимания, предназначени за релакс, психо -физическо възстановяване и поддържане на здравето и творческите възможности на туриста.

Важно! През последните години се наблюдава повишен интерес към СПА почивките сред българите, като за разлика от класическите почивки, тези са основно с уикендов характер. В хотел ”България” в Минерални бани, предлагащ голяма част СПА процедури и спортни занимания, посещаемостта през уикендите е значително по-голяма. Туристите са предимно българи в активна възраст между 30 и 45 години , които идват със семействата си , предимно от близките големи градове – Хасково, Димитровград, Кърджали и др. Половината от туристите посещават СПА центъра, придружавани от децата си. Голям дял от тези хора са със собствен бизнес или на управленски позиции, които формират социална група със стандарт на живот над средния за страната.

За общината

Предстоящи събития