Община Минерални бани
Официален сайт

Фолклорен фестивал „С хоро на гроздобер“Фолклорен фестивал „С хоро на гроздобер“

Фестивалът включва атракция - възстановка на древен тракийски ритуал, съчетан с колоритността на българския фолклор, представен от клубове за народни танци от цялата страна.
Фестивалът се провежда в рамките на 3 дни, през месец септември, като датите се определят от дните на начало на гроздобера през съответната година.
През 2018г. това събитие се проведе за трети пореден път в община Минерални бани и се наблюдава засилване на интереса към него за участие и посещение със всяка изминала година.
Идеята на съпътстващата атракция е да бъде пресъздаден древен тракийски ритуал „Виното на  Сабазий-Загрей“, който се изразява в бране на грозде в плодородните лозови масиви в землището на с.Сусам  - Тракийски гроздобер, и мачкане на грозде за вино в древнотракийските „Шарапани” край Минерални бани.
Така наречените Тракийски винарни - “Шарапани” са  разположени са на около 4км. южно от Минерални бани. Те представляват изкуствено направени скални вдлъбнатини /котли/ с наклонено дъно и съединителни канали /улеи/. Предполага се, че в тях още траките са преработвали грозде за вино. Датират от І хилядолетие пр.н.е. Района на община Минерални бани е богат на шарапани. Около Минерални бани са 5бр. , в района на село Брястово където се провежда ритуала са 6бр., Шарапани има и при Орлови скали, местонст Купена и Хасара Ангел войвода. Всичките са достъпни за туристи.
Стремежът на организаторите е да превърнат събитието в част от дейностите, насочени към реализирането на националната стратегия за виното, както и създаване на атрактивна възможност и повод за посещение на гости от страната и чужбина в областта.
Това събитие с неповторимата атмосфера на ритуални игри край интересни археологически паметници – шарапани, древни крепости и поменални ниши, – е възможност и за производители на грозде и вино от района да представят свои вина за дегустация и продажба.
Целта на културната анимация е да се превърне община Минерални бани заедно с изворите за балнеолечение във важен акцент за развитието на туризма. Очакванията са да се активизира сътрудничеството със съседни общини и области, със сродни организации от Пловдив и Тракийски туристически район.
Събитието е документирано, като вече има заснети и излъчени видеофилми и клипове, които трайно подкрепят информационната и рекламна дейност за Община Минерални бани, свързана с туристическия интерес.

Фолклорен фестивал „С хоро на гроздобер“ Фолклорен фестивал „С хоро на гроздобер“


‹ Назад

За общината

Предстоящи събития