Община Минерални бани
Официален сайт

Зарязаха лозята край село Сусам по стара традицияЗарязаха лозята край село Сусам по стара традицияПразникът на Св. Трифон Зарезан бе отбелязан днес в община Минерални бани. Зарязването на лозята се извърши първо в лозовите масиви край с. Сусам, собственост на фирма „Ивком Трейд” ЕООД и след това в масивите на хората от село Сусам. Гости на церемонията бяха зам. кмета на община Минерални бани Нуртин Сабри и председателя на общинския съвет Мехмед Лятиф.

14-ти февруари е ден на лозаря, ден на шумната веселба, на богатата трапеза, на буйните хора и песни. Това е ден за преценка на силите на залагане на основите за обилен плод, за повече грозде, събрало слънцето на китната ни родина и аромата на цветните ни поля. Тук е концентрирана силата на коравите ни ръце. Този ден се чака като въздишка след тежка умора за ръцете, несвикнали да стоят без работа. Това е първото пробуждане - нека е берекет, нека няма обиране гроздето, нека няма изпиване виното.

Отец Серафим благослови лозовите масиви със специалната молитва на Свети Трифон Зарезан, чието предназначение е да опази плодовете на стопаните от всякакви бедствия и твари.

Към присъстващите се обърна и зам. кмета на община Минерални бани Нуртин Сабри. Скъпи приятели, по традиция всяка година се събираме на 14-ти февруари да отбележим празника Трифон Зарезан и ден на лозарите и винарите. Нека си пожелаем една плодородна година и пълни бурета с вино наесен.

Корените на празника произлизат от древните времена, когато българските земи били обитавани от племената на древните траки, повече от всички се е почитал Дионис - бога на виното и лозята. Дошли през VII век, в североизточната част на Балканския полуостров, предците на съвременните българи приели тракийските традиции на винарството и лозарството. В езическите традиции на националното съзнание се е наложил впоследствие празника на виното.

Този празник е в чест на християнският свещеник Трифон, който е бил екзекутиран в Никея през 250г. Според легендата, в деня на наказанието, всички лозови масиви в страната били нападнати от насекоми и земеделските производители призоваха Трифон да ги защити. По традиция на този ден подрязват лозите да се получи голяма реколта през есента, така че светецът Трифон в България и се нарича Зарезан (Подрязан). Сега Деня на Св. Трифон празнуват не само лозарите, но градинарите, фермерите и собственици на механите, кръчми и ресторанти.

След това хората посрещнаха в центъра на селото каруца, на която бяха качени и самодейците от мъжката фолклорна група в с. Сусам, които също участваха в зарязването на лозята. Празникът продължи с дегустация и определяне на най-добрите винопроизводители. Гости и домакини похапнаха топъл курбан на площада под лъчите на пролетното слънце, което бе дар от самия свети Трифон Зарезан.


Още снимки


‹ Назад

Актуално

Предстоящи събития