Община Минерални бани
Официален сайт

СИРНИ ЗАГОВЕЗНИ в Минерални баниСИРНИ ЗАГОВЕЗНИ в Минерални баниПо традиция, всяка година в Минерални бани на Сирни Заговезни се събират млади и стари за да отпразнуват заедно светлия християнски празник.
На Сирни Заговезни близки и познати се опрощават помежду си за всякакви провинения през изминалата година. Празникът се нарича още Поклади и Прошка. Сирни Заговезни не е на постоянна дата и се пада всяка година 7 седмици преди Великден, винаги в неделя. Тази година се почита на 22 февруари
И тази година, в неделя – от 18.00 часа, в центъра на Минерални бани бе запален голям огън. Самодейките от групата за автентичен фолклор при местното читалище „Заря“ поздравиха присъстващите с традиционни за този празник български народни песни.
Под звуците на народната музика, изпълнявана от местния народен оркестър „Топлика“ със солистка Тинка Сотирова и ръководител Атанас Бойчев, около огъня се зави пъстро голямо хоро. На хорото се бяха хванали малки и големи в изчакване пламъците на огъня да намалеят за да започне най-вълнуващата част от празника – прескачането на огъня за здраве. Според поверието, който успее да прескочи три пъти огъня ще е здрав през цялата година.


Още снимки


‹ Назад

Актуално

Предстоящи събития