Община Минерални бани
Официален сайт

Шарапаните над Горно Брястово са хитът за туристите това лятоШарапаните над Горно Брястово са хитът за туристите това лято

Няколко знакови места привличат това лято с особен магнетизъм туристите в община Минерални бани. Едно от тях е местността „Шарапаните“ над село Горно Брястово. Наречена е така заради много добре запазените забележителни  мегалитни паметници отпреди 2800 години преди н.е.

Името шарапани идва от турската дума шарап, която означава вино. Някои археолози смятат, че това са винарни, издълбани в скалите. Те са кръгли, с диаметър до 2 метра и дълбочина 0,60 м. Имат оформен улей за изтичане на течността, като едното корито е разположено под другото. В района непосредствено до пътя за хижа „Аида“ има няколко запазени шарапани. Смята се, че са свързани с култа към бог Дионисий. Има ги на много места в Родопите, но най-вече в община Минерални бани. Шарапаните са на възраст около 2600-2800 години. В тях тракийските жреци мачкали грозде за да добият вино. Те издълбавали в скалите коритата с улеи за изтичане на течността.

С местността „Шарапаните“ се свързва края на господството на траките в последните пет века преди новата ера. Легендата твърди, че точно под тази местност се е състоял най-титаничния сблъсък между одрисите и римските легиони. Римляните победили, а дъщерята на тракийския цар се хвърлила от висока скала, за да не бъде пленена и отведена в робство.

Има и друга версия, че шарапаните не са били точно винарни, а са използвани от траките за отмиване на златото. Затова и наричат региона Тракийския Клондайк. В района на Айкаас има и запазено укрепление, използвано за охрана на златодобива, както и за убежище на рударите при военна опасност.

Именно Шарапаните бяха единия от обектите, предизвикали интереса на БНТ и заснети в документален филм, който предстои да бъде излъчен по националната телевизия.‹ Назад

Актуално

Предстоящи събития