Община Минерални бани
Официален сайт

Питонът беглец от Минерални бани стана майкаПитонът беглец от Минерални бани стана майкаНад 30 яйца снесе йероглифовият питон от терариума в Минерални бани, съобщи Димка Войникова, която се грижи за екзотичните обитатели. Служителите на терариума открили яйцата на 8 юни сутринта.
5-метровата змия стана известна след като миналото лято изчезна и хвърли в смут целия Национален курорт Минерални бани.
Тогава развръзката беше щастлива. Оказа се, че влечугото се е скрило в тясно пространство между стената и облицовката от гипсокартон.
Експерти по влечугите тогава се опасяваха, че животното е изживяло силен стрес, който може да увреди здравето му и дори да му коства живота. Снесените яйца обаче са най-доброто доказателство, че змията се радва на отлично здраве. „Много е загрижена и внимателна, съвсем рядко и за кратко се отделя от яйцата. Бъдещата майка, която тежи 50-60 кг се увива на няколко пъти върху тях и така ги топли. Като съкращава мускулите на тялото си може да вдигне температурата с още цели 16 градуса”, разказва Димка Войникова.
Само веднъж при редките ставания на змията от яйцата Войникова успяла да снима купчинката яйца.
Видимо те са доста по-едри от кокошите яйца и са над 30 на брой, смятат служителите в Терариума.
Питонът дели общо остъклено помещение с още две влечуги – тигров питон и анаконда. Затова ще е истинско предизвикателство за женската да опази бъдещето си потомство. Змиите от този вид мътят яйцата си около два месеца.‹ Назад

Актуално

Предстоящи събития