Община Минерални бани
Официален сайт

Орлови скали край Сърница е светилище, част от системата Белинташ – ПерперекОрлови скали край Сърница е светилище, част от системата Белинташ – ПерперекОрлови скали край село Сърница в община Минерални бани е древно скално светилище. Това заявиха ст. н.с. I ст. д.и.н. проф. Ана Радунчева и д-р Стефанка Иванова от Националния археологичен институт към БАН. Двете археоложки от София са първите, които идентифицират мястото като скално светилище. Освен скалната глава, която се оказа, че наистина е сечена от древните хора, фотографът Мирослав Чобанов направи още две нови открития, които затвърждават аргумента, че наистина става въпрос за скално светилище. Ден по-рано той се изкачи отново на скалите.
Видях и заснех освен т. нар. първа скална глава още две нови. Има едно скално образование, което много прилича на Ангелова скала или на Татул, каза фотографът. Става въпрос за жертвеник или древна астрономическа обсерватория. Проф. Радунчева каза, че това е третото подобно място в България.
Според проф. Радунчева става въпрос не за едно скално светилище, а за свещена територия, която започва много преди Орловите скали. Началото й е някъде от Купена и върви по цялото било на планината. Там има направени такива скални структури, които във всеки случай са свързани със светилището на Орлови скали. Те притежават всичките характеристики на скалните светилища в Родопите. Подобни светилища има също така в Средна гора и Стара планина, каза проф. Радунчева. Това светилище е съществена част от една светилищна система, която още в 4-тото хилядолетие преди Христа. Всички нейни части функционират в един унисон. Хората, които са ги създали и посещавали, най-вероятно са обикаляли всички тези светилища през дните, в които тяхното вярване е позволявало. Тук има вода, пещери и задължително ниши. Не е мерена магнитната аномалия, но практиката на археоастрономите, които са работили по повечето от светилищата у нас показва, че трябва да има и магнитни аномалии. На такива места човек действително се чувства бодър, отбеляза проф. Радунчева.

Светилището е изключително интересно – монументални скали, които в голямата си част са изработени от човешка ръка. Има създадени образи върху тези скали. Древните хора дообработват дадена скала за да получат това, което искат, а понякога от дадена скала извайват изцяло онзи образ, който им е необходим за тяхното вярване. Профилите на Орлови скали определено са изработени от човешка ръка и няма никъде следа от работа с метални сечива. Това ознава, че скалите са обработвани с камък. Профилът на Орлови скали е много хубав, той е един направо интелигентен профил, сподели Радунчева. Намерихме керамика, която е от втората половина на 4-тото хилядолетие, което като датировка е около 2 000 г. преди траките. Това светилище действително е едно ново откритие, което е голяма и съществена прибавка към действията на цялата светилищна система в Източните Родопи, наравно с Белинташ, Татул, Перперек и Глухите камъни.
На всеки 2 000 години небесната сфера се променя, едни съзвездия изгряват, други залязват. И хората, които са обитавали цялата територия са следвали своите богове. Техния пантеон е изграден върху съзвездията, които те са наблюдавали на небето. Както се премествало съзвездието, така се премествали и те, за да могат да го виждат, защото са смятали, че съзвездията са тези, които контролират живота им. В този смисъл всичките светилища са използвани и като астрономически обсерватории, не само като свещено място за поклонение и за среща с боговете. Голямото и велико знание се пазело от жреческото съсловие, което обслужва планинските светилища.

Проф. Ана Радунчева добави още, че няма ангажимент да работи по това светилище занапред. Тя е дошла единствено да установи дали става въпрос за древен паметник или природен феномен във връзка с нашумялата в социалните мрежи преди месец снимка на човешки профил в скалата, направена от младия фотограф Мирослав Чобанов.


Още снимки


‹ Назад

Актуално

Предстоящи събития