Община Минерални бани
Официален сайт

Айкаас - прохлада и спокойствие в РодопитеАйкаас - прохлада и спокойствие в Родопите

Екопътеката към връх Аида е само 7,5 км и разполага със седем места за отдих

Ако ви е скучно у дома, а не разполагате с много време за почивка, може чудесно да отдъхнете и да се разхладите в най-близката до Хасково част от Родопите - Минерални бани. Емблема на селището не са само басейните, общината е разположена сред приказна природа, гората предлага хладина и свежест.

Екопътеката, която ви предлагаме, можете да обходите за ден с дългите почивки. Тя е с дължина 7,75 км, 7 са зоните за отдих. Значителна част от маршрута може да се измине с автомобил, но не ви го препоръчваме, тъй като ходенето е здравословно, а и само така може действително да се насладите на природата. Може да го изминете и с велосипед.

Веднага след Горно Брястово ще намерите табели с маршрута, който е лесен. Започва от Мазълова чешма, после са Чучките, следват известните Шарапани. Малко по-нагоре са Танти бунар, Калето, следва хижа „Аида“, Айкаас и накрая връх Аида.

Край хижата в момента се строи параклис, а в гората до нея, където има няколко маси с пейки, често присъстват шумни компании. Затова ви препоръчваме да я подминете в посока връх Аида, а след като се насладите на гледката, да се върнете малко назад по асфалтовия път и да се отбиете в местността Айкаас. Оттук се открива още по-невероятна гледка, насладете се. После вижте мечите дупки наблизо, до тях ще стигнете по дървените стълби, вкопани в земята. Мястото е уникално, сенчесто и прохладно. Подходящо е за пикник и е толкова хубаво, че може да прекарате целия ден тук. Горската пътека ще ви върне на пътя до хижата.

За жалост повечето от местата за отдих са съсипани. Изпочупени са пейките и масите. Преди години на Айкаас имаше далекоглед, но и той е строшен. Туристи са оставили фасове и бутилки след себе си. Не правете като тях. Събирайте си сметта и пазете зоните за отдих, за да могат и други да им се радват.

Няма опасност да се загубите, но все пак ето координати: N 41.91821° Е 025.31901° на Айкаас. Мобилните телефони имат добър обхват тук вероятно защото на върха има антени. Спазвайте предупредителните табели и не ги доближавайте, защото се охраняват не само от кучета.

И накрая един съвет: задължително си вземете слънчеви очила и репелент, защото мушиците и другите насекоми са особено нахални.

Стъпката има силата да лекува

Една от забележителностите в курорта е Стъпката. Местна легенда разказва, че Богородица стъпила тук с единия си крак, а с другия чак при манастира „Света Петка“ край Асеновград. Днес мястото Стъпката е едно от най-посещаваните места. То е в центъра на Минерални бани, зад сцената.

Местните хора свързват Стъпката с лечебна сила и посещават района, за да измолят цяр за болките си. Някои оставят тук парцалче от дрехите си или конец, за да „остане лошото тука“. Съществува и поверието, че части от скалата могат да лекуват, и хората понякога взимат малки камъчета, като вярват, че те имат силата да излекуват някой болен.

През лятото на 2013 г. екип с научен ръководител доц. Красимир Лещаков проведе археологически разкопки на обекта. Резултатите от разкопките показват използване на хълма и по-специално на скалния масив със сигурност през римската епоха.


Още снимки


‹ Назад

Актуално

Предстоящи събития