Община Минерални бани
Официален сайт

2000 деца от 6 държави участват в 17-я етнофестивал в Минерални бани2000 деца от 6 държави участват в 17-я етнофестивал в Минерални баниКметът Мюмюн Искендер и вицепрезидентът на КНСБ Пламен Нанков откриха форума

2000 деца от 6 държави ще участват в конкурсната програма на 17-я Международен детски етнофестивал „Децата на Балканите с духовност в Европа”, който се провежда на 31-и май и 1 юни в Националния курорт Минерални бани, област Хасково.
Участниците преминаха в станалото традиционно шествие по улиците на Минерални бани под звуците на духов оркестър. Шествието водеха мажоретките от Хасково.
Егнофестивалът беше открит от вицепрезидентът на КНСБ Пламен Нанков и кметът на Националния курорт Минерални бани Мюмюн Искендер.
„Имам удоволствието от името на най-голямата обществена организация в България – КНСБ и от името на благотворителен фонд „Проф. д-р Желязко Христов” да ви приветствам с добре дошли на това благословено от Бога място, място на толерантност между религии и етноси, място и на надеждата, че утрешния ден заедно ще живеем по-добре и ще бъдем щастливи. Приветствам с добре дошли и нашите приятели и гости от далечна Индия, нашите братя от Молдова, Македония, Сърбия, Босна и Херцеговина. Приветствам ви от името на българските дечица, чиито усмивки озаряват тази сцена.
За мен е удоволствие да открия Седемнадесетия детски етнофестивал и да пожелая успех на всички участници, защото независимо кой ще спечели наградите, аз съм убеден, че печелившо ще бъде всяко едно дете, което намери усмивка, приятел и надежда, каза Пламен Нанков.
„Щастлив съм, че празникът се провежда за 17-та поредна година в националния курорт Минерални бани. Нека съхраним автентичната култура на етносите, духовните ценности, традициите и идеите за единство и толерантност, които фестивалът носи. Не случайно всяка година честваме този празник на 31 май и 1 юни. Нека не забравяме, че тържеството е по повод Международния ден на детето. Усмивките на нашите деца правят този ден вълнуващ и незабравим за нас. Скъпи деца, вие сте нашето бъдеще, нашата надежда и вяра в доброто и красивото. Подаряваме ви цялата си обич и ви пожелаваме дори когато ви е трудно, да не губите детското си очарование, да останете весели и слънчеви”, каза в приветствието си към участниците и гостите на форума кметът Мюмюн Искендер.
„Нека детството ви бъде едно приказно приключение с безкрайните игри, много приятели, веселие и смях. Бъдете здрави, щастливи и винаги усмихнати. Пожелавам честит празник на всички деца!”, допълни той.
На сцената беше и Янка Такева, която е председател на СБУ и член на Благотворителен фонд „Проф. д-р Желязко Христов”.
„Провеждаме този етнофестивал вече 17 години, защото искаме да покажем на света, че само по пътя на мира, само по пътя на развитието на талантите и способностите на младите хора, само по пътя на добруването ние можем да бъдем едно добро общество не само в България, не само в Европа, но и в глобалния свят”, каза г-жа Такева.
След това официлните лица и гости положиха цветя пред паметната плоча на проф. Д-р Желязко Христов.
Конкурсната програма продължава два дни. Участниците ще бъдат оценявани от авторитено жури. Председател е хореографът Анатолий Ключков, а членове са музиковед и фолклорист Иван Кумичин, хореографът Мирослав Славов и музиковедът Мария Георгиева.
На етнофестивала се представят участници от 17 области и 44 населени места на България. В програмата са включени 80 групи и 25 индивидуални изпълнители.


Още снимки


‹ Назад

Актуално

Предстоящи събития