Община Минерални бани
Официален сайт

19-годишният Иван Панайотов спаси кръста в Минерални бани19-годишният Иван Панайотов спаси кръста в Минерални баниВ община Минерални бани отбелязаха Йордановден с извършване на ритуала „спасяване“ на Светия кръст. Ритуалът започна в 09:30 часа на 6-ти януари на новата туристическа атракция „Чифте баня”. Няколко уникални момента имаше при извършването на ритуала в родопската община, но най-важният бе този, че за първи път в страната Светият кръст бе хвърлен в минерална вода.

Ритуалът по освещаването на водата и хвърлянето на кръста бе отслужен от отец Серафим. В битката за „спасяването” на кръста се хвърлиха няколко души в народни носии. Късметлията, който извади кръста бе 19-годишният Иван Панайотов от Минерални бани. Кметът на общината г-н Мюмюн Искендер награди „спасителя” на кръста с 250 лева. След това участниците в надпреварата завъртяха хоро в басейна с минерална вода.

Православната църква отбелязва Богоявление - Йордановден, третият по значимост християнски празник през годината. Според библейската легенда на този ден Исус Христос е покръстен във водите на река Йордан от Йоан Кръстител. В момента на кръщението небето се отваря и Светият дух слиза във вид на гълъб, а от небето се разнася глас: "Този е моят възлюбен син, в когото е моето благоволение". От тук идва и названието на празника - Богоявление. Според народното поверие, през нощта срещу Богоявление небето се отваря и всеки, който го види, ще получи от Бог това, което си пожелае. Вярва се още, че тогава водата спира, пречиства се, след което придобива голяма сила.

Според поверието, ако на Йордановден времето е студено и сухо – годината ще бъде добра и плодородна. Замръзне ли хвърленият във водата кръст, годината ще бъде здрава и плодовита. Вярва се, че този, който е извадил кръста от водата, ще бъде здрав и щастлив.


Още снимки


‹ Назад

Актуално

Предстоящи събития