Община Минерални бани
Официален сайт

В Минерални бани засадиха 135 туи за деня на ЗемятаВ Минерални бани засадиха 135 туи за деня на Земята135 дръвчета от вида Туя бяха засадени в Община Минерални бани от 10,00 часа днес в двора на СОУ „Проф. д-р Асен Златаров” и ЦДГ „Снежанка” . Дръвчета от същия вид ще бъдат засаждани от Младежката структура на ДПС и в останалите населени места от общината. Инициативата бе по повод Международния ден на земята – 22-ри април.
Туята е род иглолистни дървета в семейство Кипарисови. Има шест вида в този род, два произхождащи от Северна Америка и четири от Източна Азия. Понякога се посочва, че видовете са пет, тъй като източната туя се отделя в самостоятелен род, наречен Biota или също Platycladus. Туите са известни като arborvitae (от латински – дърво на живота), понеже са вечнозелени. Листата са вечно зелени, разположени два по два срещуположно и са сплеснати като стълбичка, по четири реда в едно разклонение (каквито са листата на кипарисите).
У нас се култивират три вида от рода. Това са източната туя от Китай, западната туя от източните части на Северна Америка и гигантската туя от тихоокеанските части на Северна Америка. Другите азиатски видове са твърде топлолюбиви и не могат да издържат успешно условията у нас, поради което се отглеждат ограничено само в някои ботанически градини. Туята, както и други растения от семейство Кипарисови отделят йони, които освежават въздуха.‹ Назад

Актуално

Предстоящи събития