Община Минерални бани
Официален сайт

Татяна Баланчук: В Минерални бани тишината просто звъниТатяна Баланчук: В Минерални бани тишината просто звъни

Община Минерални бани посрещна на Лятната си сцена концертната програма „От Русия и любов”. Тя бе изнесена от Елена Маленкая, Екатерина Лимарова и Татяна Баланчук, които изпълниха любими и популярни песни от Русия и България. Интервю на Живко ТЕНЕВ - Има ли име вашето трио или вие сте просто артисти?

- Ние сме артисти от град Екатеринбург. Трите работим в държавни колективи и ни свърза обща работа от много години. В продължение на 5 години ние идваме в България със своя програма. Това се случва чрез покана на Движение „Русофили”. Благодарни сме на обществото на русофилите, което ни дава възможност да се запознаем с нови приятели, с различни градове и общини. Искаме да отправим и специална благодарност на кмета на община Първомай – г-н Ангел Папазов, който ни покани най-напред в Първомай и благодарение на когото ние попаднахме в такива градове, в които преди това не сме били. По време на всичките си идвания, ние сме обиколили около 50-60 града в България, което е твърде много… Работих в продължение на 25 години в Държавния академичен руски народен хор от Урал. Аз пеех и същевременно водех концерти. Катя също е солистка на този хор, а Лена работи в Държавния естраден театър. Аз се занимавам с организиране на концерти за предприятията от медния холдинг и с много обществена работа още от ученическите ми години. Присъствала съм на всички международни културни прояви. Попаднах в България за първи път на 3-ти март, 1995 г., когато тук на посещение бе правителството на Свердловска област. Аз обявявах участниците в концерта на български език.

- За колко време подготвяте програмата, с която гостувате в България?

- Да, когато ние знаем, че ни предстои пътуване до България се подготвяме, разбира се. Може да се изпълнят много неща и ние прецизираме внимателно какви песни да включим в нашата програма. Репертоарът ни е много голям, но ние знаем какво искат да чуят нашите приятели в България. Това са песни, които са популярни и които по някакъв начин обединяват нашите две страни. Ние знаем какво харесват в България и изпълняваме тези песни, които българските ни зрители искат да чуят. Тези песни напомнят за онези прекрасни времена, когато дружбата с България и руския език бяха особено популярни, тъй като руския се изучаваше в училищата като втори език след българския. Когато пеем известни песни виждаме, че зрителите пеят заедно с нас. Това е много вълнуващо, дори ни трогва и идва да напомни за това, че тази дружба не е прекъснала, че връзките ни не са скъсани. Нас ни свърза огромна част от историята. Аз обичам да изучавам историята, свързана с Руско-Турската война и това е много приятно, че в България си спомнят и оказват почит за воините, отдали живота си за тяхната свобода. Споменава се името на Александър Втори и за нас това е повод за гордост. Съобразявайки се със сложните политически отношения разбираме, че нищо не може да раздели двата народа, свързани с обща историческа съдба.

- Хареса ли ви община Минерални бани, как я намирате?

- Много красиво е тук, много спокойно и много тихо. Направо имаме усещането, че тишината просто звъни, прекрасно е това чувство. Ние забелязахме колко уютен и компактен е националния курорт Минерални бани. Разгледахме прекрасните паркове, басейните с минерална вода, различни исторически и археологически забележителности. Успяхме да опитаме и от прекрасната българска кухня, а преди началото на нашата програма слушахме и много красиви фолклорни изпълнения. Минерални бани е едно прекрасно място и хората, които живеят тук навярно са много щастливи.

- Ще ни разкажете ли нещо за Екатеринбург, какъв град е той?

- Екатеринбург е четвъртият по големина град в Русия и третата столица след Москва и Санкт Петербург. Носи името на Света Екатерина. Родно място е на Борис Елцин. Това е град мегаполис и в момента в Екатеринбург живеят повече от 3 млн. души. Градът е с много силно развита промишленост. По време на Втората световна война цялото промишлено производство на Съветския съюз е преместено там и след войната повечето от заводите си остават тук. В момента имаме големи компании от сферата на металургията и машиностроенето. В града е силно развита златодобивната промишленост, както и добива на скъпоценни камъни. Екатеринбург се намира на източните склонове на Урал, който е условната граница между Европа и Азия. По време на Световното първенство по футбол, част от което се проведе в Екатеринбург имаше огромен поток от чужди туристи. Характерно за нашия град е това, че всяка година тук се провежда Международно изложение и ние сме свикнали с подобни прояви. Имахме много гости от Португалия.‹ Назад

Актуално

Предстоящи събития