Община Минерални бани
Официален сайт

Светилището край село Ангел войвода е новият ПерпериконСветилището край село Ангел войвода е новият ПерпериконПрез този археологически сезон в местността „Хасара“ до село Ангел войвода в община Минерални бани бяха разкрити 7 подобекта в разположеното на 8 декара площ тракийско светилище и късноантична крепост. Засега археолозите са разработили едва 3 декара. Разкопките на терена ще продължат и през следващата година. Това съобщи ръководителят на разкопките доц. д-р Здравко Димитров от Националния археологически институт и музей на БАН. Мястото стана известно като „Градът на Слънцето“.
На обекта Министерството на културата вече даде статут на национално значение след заключението на междуведомствена комисия, припомни специалистът. По негови думи на базата на сегашните разкрития община Минерални бани може да пристъпи към създаване на проект за цялостна реставрация, консервация и социализация, заради сериозността на находките.
Най-атрактивен и за специалисти, и за посетители, е големият комплекс от скални ниши на източния склон. Там са открити 17 изсечени в отвесните скали дупки, които са най-дълбоките в целия хасковски регион, посочи Димитров. Второ откритие е изключително добре запазената крепостна стена от северната страна, която е с височина два метра и може да бъде реставрирана, добави той.
Археологът определи скалната гробница на самия връх на светилището като точен аналог на Татул. Под нея се намира раннохристиянска църква, която е проучена напълно. В източната й страна пред апсидата са открити два раннохристиянски гроба, разказа специалистът. Те представлявали саркофагоподобни изсечени в скалите ложета, покрити с каменни плочи, в които най-вероятно били положени телата на първосвещениците в храма.
На югоизточния ъгъл на комплекса е имало скален проход, който траките са използвали, за да се изкачват и стигат до култовото място. В късната античност, четвърти – пети век, върху него е била изградена кула, добави Димитров. Засега пълна загадка е разкритата голяма шарапана. Хипотезата, че каменния съд е служел за мачкане на грозде, трудно би могла да бъде оправдана и по негови думи и функцията й засега остава неизяснена.
Други разкрити и проучени подобекти в комплекса са цистерната на крепостта и малкия храм от късноримската епоха, в който вероятно са се изпълнявали последните езически култове преди идването на християнството. Аналогиите на тази сграда с храма на тракийския конник на южния склон на Перперикон като размери, градеж и позиция са почти перфектни, определи археологът.‹ Назад

Актуално

Предстоящи събития