Община Минерални бани
Официален сайт

Самодейците от Сусам представиха достойно България на „Лято в Будапеща”Самодейците от Сусам представиха достойно България на „Лято в Будапеща”Изпълнителите се завърнаха с плакет и диплом, обраха овациите на публиката

Самодейците от Народното читалище „Будилник 1903” в село Сусам, община Минерални бани се завърнаха с плакет и диплом от престижния Четвърти музикален и танцов фестивал „Лято в Будапеща”. Първото участие на трите групи от Сусам бе на площад „Вигадо” в унгарската столица на 15-ти юли. По регламент са изпълнени по две песни. На следващия ден нашите представители се представиха с възстановка на обичая „Коледуване” на сцената на театъра „Hungarian Hentage Hous”.
На фестивала „Лято в Будапеща“ си дават среща танцови групи, мажоретни състави, духови оркестри, народни индивидуални изпълнители и музикални хорове от цял свят. Освен своите изпълнения самодейците са участвали в различни игри и дейности, които засилват посланието за приятелство и сътрудничество.
През тази година участваха групи от България, Турция, Израел, Литва, Латвия, Украйна, Словакия и много други страни. Представянето ни бе отлично и сме отличени с плакет и диплом.
„Най-голямата награда обаче бяха аплодисментите на публиката, която ни стана на крака”, разказа секретарят на читалището Емилия Въчева.
По време на гостуването ни в Будапеща е била проведена и среща разговор с българския писател, преводач и културен деятел Генчо Христозов. Той е роден в с. Сусам, но от години живее в Будапеща. В обсега на преводаческата му дейност са поети и писатели от Унгария. През последното десетилетие осъществява двуезична библиотечна поредица. Три книги от тази поредица Генчо Христозов подари на библиотеката при читалище „Будилник 1903”.
Преводаческата и културно-просветна дейност на българския творец са удостоени с отличията „Артисиус” (1985), Юбилейна значка и Диплом на Съюза на преводачите в България (1990). В Унгария той е удостоен с наградата "Бержени" (1996), със златен медал на Президента на Унгарската република (1999) и наградата „Бертхлен Габор” (2002).


Още снимки


‹ Назад

Актуално

Предстоящи събития