Община Минерални бани
Официален сайт

Разкриха най-голямата шарапана на Града на СлънцетоРазкриха най-голямата шарапана на Града на Слънцето
Най- голямата шарапана, която се намира на хълма Хасара бе разкрита от археолозите. Това стана ясно на пресконференцията, която се проведе вчера на новият култов комплекс на траките.
„Това е едно корито, изсечено в скалата. В момента ние ще направим разкопки и около него с идеята да установим за какво е било предназначено то. Най-важното е дали ще можем да намерим археологически материали около шарапаната, тъй като наистина нямаме представа за какви точно ритуали са използвани и каква точно хронология имат тези съоръжения“, допълни археологът доц. д-р Здравко Димитров.
Шарапаните, както на Перперикон, така и на други места в Източните Родопи са каменни корита, които са свързани с ритуалите на траките, още от времето на късно-бронзовата и ранно желязната епоха. Има регистрирани стотици такива, като всички те са с различна форма и големина. Откритата шарапана е дълга почти 6 метра, но липсва дълбочина. Необходимо е да бъдат направени още разкопки, за да се установи за какво е била предназначена.
В момента се проучват шест подобекта в източната част на върха, където е разположена крепостта и старото тракийско светилище. Единият от тях е източното трасе на крепостната стена, която е пряко свързано с най-важния акцент на археологическия комплекс – скалната гробница.
Преди няколко дни бе разкрит и скалния проход, който води към светилището от южната страна. Това е сечено в скалите стълбище, много наподобяващо това на Перперикон. В него по-късно е бил изграден най-вероятно един от входовете на крепостта. Това е кула-вход, която е била на дървени греди и е доста интересна като архитектурна конструкция. „Последният обект над който работим и смятаме също така до края на разкопките, че ще можем да проучим е щерната – водохранилището, което се намира буквално в центъра на крепостта и е от времето на късната античност“, обясни археологът Здравко Димитров.

Проучването отново е финансирано от община Минерални бани и целта този път е да се разкрият повече от основните акценти на археологическия комплекс, който буквално преди една седмица бе обявен за археологическа ценност с национално значение, благодарение дейността на Междуведомствената комисия към Министерството на културата.


Още снимки


‹ Назад

Актуално

Предстоящи събития