Община Минерални бани
Официален сайт

Празникът на Караманци събра над 3000 жители и гостиПразникът на Караманци събра над 3000 жители и гостиНад 3 000 души се събраха за празника на с. Караманци, който ежегодно се организира в чест на 10-томайските събития в с. Караманци, по време на възродителния процес. Организатори на проявата бяха община Минерални бани, общинският съвет на ДПС и местният съвет на ДПС в село Караманци. Точно в 10,00 часа започна празничната фолклорна програма на ученически формации. В 11,30 часа, приветствия към насъбралите се над 3 000 души, поднесоха официалните гости. След тях бяха кметът на община Минерални бани - Мюмюн Искендер в качеството си на домакин, народните представители от Добрич и Разград - Рушен Риза и Хасан Адемов, Неджми Али – член на Европейския парламент, Мехмед Атаман и Салиха Емин – народни представители от област Хасково, Джейхан Ибрямов – народен представител от Ловеч, Ерджан Юсуф – областен председател на ДПС – Хасково, Екрем Юзеир – общински председател на ДПС в Минерални бани, Юджел Атила – член на Централния съвет на ДПС и бивш зам. министър на транспорта, Кадир Исов – бивш областен управител на Хасково. Тук бе кметът на село Караманци Мюрен Ибрям, както и бившите кметове на община Минерални бани Яшарали Ахмед и Орхан Шабан, а също и председателят на общинския съвет в Минерални бани Мехмед Лятиф.
На тържеството присъстваха репресираните по време на възродителния процес Феим Юмер Мустафа, Мюмюн Сюлейман, Халибрям Ферат, Нури Фахри Хасан, Рамадан Халибрям, Ремзи Мюмюн, Юмер Юсуф, Хасан Фахри и Аптула Ферат. Близки на тези, които вече не са сред живите, също бяха поканени на сцената.
Искам да благодаря на всички тези хора, които допринесоха да започне демократичния процес в Република България - каза в словото си кметът на общината Мюмюн Искендер. С всяка следваща година, когато се събираме тук, положителната промяна на инфраструктурата в нашата община е видима, и това става благодарение на подкрепата на Движението за права и свободи и на неговите представители във властта - добави още градоначалникът.
Демократичните промени започнаха от Караманци. На 10 май 1984 година в селото са арестувани 60 души след общоселско събрание в читалището - заяви кметът на общината Мюмюн Искендер. Шестима от тях по-късно са осъдени и изпратени в различни затвори за по 4-5 години. По-късно 130 от участниците в събранието минават през ситото на Държавна сигурност. Близо 120 семейства от селото били насилствено изселени в Турция през май и юни на 1989 година по време на т. нар. „голяма екскурзия“.


Още снимки


‹ Назад

Актуално

Предстоящи събития