Община Минерални бани
Официален сайт

Празник на с.Караманци посветен на 10-майските събития от 1984г.Празник на с.Караманци посветен на 10-майските събития от 1984г.На 10 май в с.Караманци в местността "Кабаач" се проведе традиционния митинг-събор по повод годишнината от десетомайските събития през 1984-та година и репресиите по Възродителния процес.

„Демократичните промени в България започнаха от село Караманци и съпротивата на местното население против насилствената смяна на имената", заяви кметът на община Минерални бани Мюмюн Искендер на станалия традиционен митинг-събор по повод годишнината от десетомайските събития през 1984-та година и репресиите по Възродителния процес.

Депутатите Салиха Емин, Ердинч Хайрулла, Шабанали Ахмед, Мустафа Ахмед, Рамадан Аталай, евродепутатите Неджми Али и Илхан Кючюк, Рушен Риза -зам.председател на ДПС, Мехмед Атаман - областен лидер и депутат, кметове и лидери на изселнически организации бяха сред официалните гости на събора в местността „Кабаач".

Над 2000 души се събраха на честванията.

Репресираните от бившия държавен апарат получиха подаръци от местната власт.

През целият ден имаше развлекателна програма, проведоха се и народни борби, като кметът Искендер връчи парични награди на победителите. Баш пехливанинът получи теле.

Съборът води началото си от 1991 година.
На 10 май 1984 година в Караманци са арестувани 60 души след общоселско събрание в читалището. Шестима от тях по-късно са осъдени и изпратени в различни затвори за по 4-5 години. По-късно 130 от участниците в събранието минават през ситото на Държавна сигурност.

Близо 120 семейства от селото са насилствено изселени в Турция през май и юни 1989 г. по време на т. нар. „голяма екскурзия".

На 09.05.2015г. от 10.00ч. стартира шах турнира, в който участваха десетки участници .Желаещите да покажат шах- матното си майсторство бяха разпределени в две групи – деца от 10 до 14 годишни и мъже.
Голямата награда при децата спечели – Ерсин Мюмюн , ученик в шести клас при СОУ “ Хр. Ботев” с. Караманци. Негов подгласник бе ученикът от трети клас в същото училище Тайфун Танер, а трето място бе спечелен от Кенан Нермидин , също ученик в СОУ “ Хр. Ботев” с. Караманци.

При мъжете класирането бе следното:

І – Янко Панайотов
ІІ – Иван Петров
ІІІ – Фахри Сали


В 13.00 ч . бе дадено началото на футболният турнир, в който участваха 7 футболни отбора, като 4 от тях бяха от селата в община Минерални бани и 3 от други общини.
Първото място бе спечелен от сборен отбор от студенти от гр. Пловдив. Втори се класира отбора на с. Сърница, а третото място бе спечелен от отбора на с. Люляково.

За всички записали се участници имаше поощрителни награди осигурени от ръководството на Общината.

На 10.05.2015г в 14.00часа бе дадено началото на свободните борби. За призовите места се състезаваха над 70 борци от цялата страна, разпределени в 9 категории плюс деца.. При изключително оспорвани борби, наблюдавани и аплодирани от многохилядната публика наградите в категория мъже 85+ бяха спечелени от :

I - Георги Ванчев с.Сърница, общ.Минерални бани
II – Бехчет Фикрет – гр. Исперих
III - Ариф Ахмед – гр. Дулово

За всички участници бяха раздадени парични награди.


Още снимки


‹ Назад

Актуално

Предстоящи събития