Община Минерални бани
Официален сайт

Почетоха паметта на Христо Ботев в СпахиевоПочетоха паметта на Христо Ботев в СпахиевоТържествата бяха посветени на 140-та годишнина от смъртта на поета-революционер и 88-годишнина от основаването на читалището

На 4-и юни в село Спахиево, Община Минерални бани, се проведе честване по случай 140-та годишнина от смъртта на Христо Ботев. Организатор на проявата, с която бе почетена паметта на героите, жертвали живота си за свободата и независимостта на България бе НЧ „Христо Ботев 1928” в с. Спахиево.
С празненството беше отбелязана и 88-мата годишнина от основаването на просветната институция в с. Спахиево. Тържеството започна със слово на председателя на читалищното настоятелство Пенка Кирева. То беше посветено на живота, творчеството и подвига на поета и революционера Христо Ботев.
”140 години изминаха от героичния подвиг на войводата и неговата славна чета. Година след година, безсмъртието на един велик български творец и борец за свободата на родината – Христо Ботев, оживява с могъществото на духа му и от изконната му жажда за свобода. Гениалните му стихове и огнената му публицистика са лек срещу духовната нищета, в която живеем ден за ден.
В продължение на 140 години като истински войвода той ни сочи пътя и днес, защото за истинския революционер свободата е над всичко, а свободата – това е любовта към родината. Наш синовен дълг е да помним и тачим националните си символи, да съхраняваме заветите на нашите предци, защото за всеки народ се съди и по това как и кого чества и почита и какви духовни ценности пренася през времето към днешния ден.
Благодаря на всички вас, че дойдохте да почетем паметта и да запалим по една свещичка в сърцата си, която да гори с по-силен пламък за милото ни отечество, за това, за което подариха младостта си много видни българи, защото вярваха, че свободата, науката и образованието са потребни на всеки народ за неговото благосъстояние”, беше казано в приветствие към гостите на тържеството.
Организаторите бяха приготвили за своите гости тениски с лика на Христо Ботев. Сред официалните гости бяха представители на отдел „Култура” в община Минерални бани, които поднесоха цветя и поздравления към домакините.
В програмата участваха самодейци от всички читалища в общината Минерални бани. Изнесен бе рецитал и драматизация по стихотворението „Пристанала”. Честванията завършиха с концерт на оркестър за народна музика с ръководител Тодор Кожухаров.


Още снимки


‹ Назад

Актуално

Предстоящи събития