Община Минерални бани
Официален сайт

Параклисът „Света Троица” край Сърница възкръсна на Свети духПараклисът „Света Троица” край Сърница възкръсна на Свети духПредставители на община Минерални бани почетоха големия християнски празник

Параклисът „Света Троица” край село Сърница бе осветен в понеделник на връх големия християнски празника Свети дух.
Тържествената литургия отслужиха Архиерейският наместник отец Георги Тодев, Отец Серафим и отец Димитър. Празникът Света Троица се празнува ден след Петдесетница.
Той е свързан със слизането на Светия дух, плод на Божията промисъл и на грижите на Бога за този свят. Нов живот на рушащия се параклис край село Сърница вдъхна столична фирма, като го възстанови като дарение. Хората от селото също идваха тук и помагаха със своя труд, за да се съберат заедно днес всички, които оживиха рушащата се обител.
Преди повече от 2 000 години Иисус Христос се възнесъл на Небето. На прощаване със своите близки, ученици и апостоли, той им обещал да измоли от Своя Небесен Отец да им изпрати Светия дух, който да ги напътства в техните бъдещи начинания. Света Троица са именно Отца и Сина и Светаго Духа, за които християнският свят има различни тълкования.
Събрали се всички заедно – Пресвета Богородица и апостолите, за да се молят. В този момент се чул неочаквано силен шум и от Небето се появили огнени езици, които осенили събралите се. В следващия момент те започнали да благославят Господ на различни езици, които до онзи момент никога не са знаели.
След това апостолите се пръснали по целия свят, за да проповядват Божието слово.
Големият празник Петдесетница е рождения ден на Христовата църква, заради Светия дух, който донесе Божествената благодат първо за Пресвета Богородица и апостолите, а след това за всички вярващи.
Празникът е с променлива дата, обвързана с Великден. И като на всеки обред бе осветен курбан, който свидетелства за готовността на вярващите да бъде дадена жертва, за да се засвидетелства вярата в името на Отца, и Сина е Светаго Духа.
Празнуващите се насладиха на атрактивните и майсторски изпълнения на родопска гайда от майстора музикант Валерий от Златоград. На празника присъстваха и представители на община Минерални бани.


Още снимки


‹ Назад

Актуално

Предстоящи събития