Община Минерални бани
Официален сайт

Откриха терариума и „Чифте баня” в Минерални баниОткриха терариума и „Чифте баня” в Минерални баниТова са двете най-нови туристически атракции в Националния балнеокурорт

Единственият на Балканите терариум в парк „Топлика” в Минерални бани, е най-новата и оригинална супертуристическа атракция за деца и възрастни.
В терариума могат да се видят 18 влечуги от 16 вида, сред които има и две игуани, обясни докторът по биология Красимир Христов, който е управител на терариума и председател на Тракийското херпетологично дружество.
Официално лентата на терариума прерязаха кметът на Националния курорт Минерални бани, област Хасково Мюмюн Искендер, изпълнителният директор на фирмата, построила обекта арх. Венета Петкова и д-р Красимир Христов от „Тракийското херпетологично дружество”.
Стотици жители и гости на Националния курорт минерални бани се възползваха от свободния вход в терариума.
Междувременно стана ясно, че 50-килограмовият йероглифов питон-албинос, който преди няколко месеца избяга от клетката си през дупката на аспирацията и остана заклещен зад гипсокартона, е оцелял. След спасителната операция експертите смятаха, че няма да преживее стреса.
Питонът е сред атрактивните влечуги в новооткрития Терариум в Националния курорт Минерални бани. Дълъг е 4 метра, а клетката му, с размери 2 на 3 метра вече е допълнително укрепена.
В България към настоящият момент има само един стационарен терариум към Софийския зоопарк и няколко подвижни (пътуващи) атракциони, най-големите от които са на Тракийското херпетологично дружество.
Във всички тях са представени основно екзотични видове, а видовете от Българската херпетофауна (земноводни и влечуги в България) са изключително рядки.
Основната задача на ръководството на терариума в Минерални бани е да се наблегне на влечуги от българската фауна.
От друга страна за населението е полезно да различава опасните и отровните видове, за да знае как да се държи при среща с тях в природата. Обикновено нашето население не познава змиите, смята ги за опасни и много често ги избива, въпреки техния защитен статут. Повечето видове земноводни и влечуги в България са безвредни, които не застрашават човека.
След това кметът Мюмюн Искендер преряза и лентата на къпалнята на открито, която се нарича „Чифте баня“. В нея хората ще могат да си потапят краката и да се възползват от течащата минерална вода на открито. „Чифте баня” разполага с два големи метални душа, които вечер правят светлинно шоу с лазери. Къпалнята е изградена по европейски проект за над 353 хил. лв. без ДДС. Терариума също е с еврофинасиране за около 282 хил. лева. Общо двата атракционна са за над 635 хил. лева без ДДС. Финансирането е 100% от европрограмата, която подпомага развитието на селските райони в България.


Още снимки


‹ Назад

Актуално

Предстоящи събития