Община Минерални бани
Официален сайт

Община Минерални бани отличена с приза „Спасители на детството”Община Минерални бани отличена с приза „Спасители на детството”Приемните майки от Националния курорт Минка Тодорова и Наталия Александрова получиха индивидуални награди. Националният курорт Минерални бани получи престижната награда в раздел „Община“ на втория национален конкурс „Спасители на детството“ 2017. Националният курорт е отличен заради системните си усилия за подобряване на инфраструктурата, свързана с грижата за подрастващите.
Церемонията по връчването на наградата „Спасители на детството“ се проведе на 1-и ноември в хотел „Маринела“ в София. Минка Тодорова е жител на Националният курорт Минерални бани и е на 69 години. Преди да се пенсионира, тя е била медицински работник. Има дъщеря и син, които имат семейства, с пораснали вече деца. „Аз поучавам децата, показвам, поставям правила и изисквам да се спазват“, казва тя. Минка Тодорова дава цялото си време, за да научи приемните деца на хигиенни навици, обноски и добро отношение към другите хора. Приемните деца по време на престоя си при нея стават спокойни, вежливи и мили, започват да се смеят, намират приятели. Заедно с друга приемна майка отглеждат поотделно сестри. Те им дават възможност да поддържат ежедневна връзка, да играят заедно, да се забавляват, да плуват, да карат колела, да имат детство.
Наталия Александрова също е от Минерални бани и е на 57 години. Тя е била помощник-възпитател. Има син, който е студент. Тя, както при всеки приемен родител с мисия, обича децата и е грижовна към настаняваните в семейството й деца. В много от ситуациите, които възникват с приемните деца, Наталия използва интересни и нетрадиционни методи при възпитанието им. Креативността й дава резултати и приемните деца започват да споделят страховете си, да се отърсват от тях и да заживяват в новия за тях свят, изпълнен с любов. Наталия Александрова показва професионализъм и качество в работата си като приемен родител. „Да дарявам с любов децата в риск е моята мисия в живота“, казва Александрова.
„Радваме се на тези награди, но те ни амбицират да правим още повече за децата. Вече подготвяме проект за изграждане на Детски център в Минерални бани“, каза кметът на Националния курорт Мюмюн Искендер. Преди година Минерални бани сключи Партньорско споразумение с Агенцията за социално подпомагане, чрез Дирекция „Анализ, административно и информационно обслужване” за разпределение на дейностите и за обхвата на ресорната управленска отговорност при осъществяването на Проект „Приеми ме 2015” по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси 2014-2020г”. Към настоящия момент в Община Минерални бани има 7 утвърдени приемни семейства, в които са настанени 7 деца.


Още снимки


‹ Назад

Актуално

Предстоящи събития