Община Минерални бани
Официален сайт

Не е шега! В Минерални бани строят 5-звездни хотели!Не е шега! В Минерални бани строят 5-звездни хотели!Казват, че човек е толкова голям, колкото са големи мечтите му. А мечтата на кмета на Минерални бани Мюмюн Искендер е в курортното селище да има поне 4-5 пет-звездни хотела. Не един, не два, а 4-5! И както е тръгнало, мечтата на Искендер е на път да се реализира. Някой може да си каже „какви пет-звездни хотели в Минерални бани?“, но на неверниците ще кажа – с очите си видях, че първият вече е извил снага в гората на курорта, а мястото за втория е определено – в центъра на селището, третият е в проект.
Кметът Мюмюн Искендер разказва с гордост, че интересът към Минерални бани е много сериозен, защото общинската администрация вече си е свършила работата по отношение на подземната инфраструктура. „Искам Митерални бани да стане любимия курорт и на софиянци, и на варненци, и на бургазлии, и на пловдивчани. Като тръгнат да излизат от града, да знаят, че има едно място в България само на два часа път, където след два дни престой могат да се чувстват като нови-отпочинали и заредени с енергия“. И кметът работи, за да реализира амбицията си.
Любопитното е, че собствениците на новостроящия се 5-звезден хотел са български изселници, напуснали страната преди 28 години и развили в Истанбул проспериращ бизнес с кухненско оборудване, което пласират по цял свят – от Дубай, през Южна Африка до Канада, Русия и Европа. Искендер ги убедил да се върнат отново на родната земя и да вложат 6,5 милиона лева инвестиция в Минерални бани. Сега цялата община следи под лупа строителните работи, които не спират, тъй като собственикът е обещал – догодина през лятото хотелът трябва да е открит. Признавам си, за първи път посещавам националния балнеокурорт Минерални бани. Била съм във Велинград, Хисаря, Павел баня – все места, където лековитата вода и чистият въздух ни зареждат, лекуват, стабилизират.
Минерални бани хем е същото, хем е различно. И тук има лековита вода – подпомага заболявания на опорно-двигателен апарат, на кожата и на периферната нервна система, и тук има хотели, но е различно. Тук е тихо, спокойно, широко, чисто, с огромни поддържани паркове, където катеричките са атракция за децата, с градини, екопътеки, цветя…Тишината и спокойствието са първото нещо, което впечатлява човек, дошъл от големия град с убийствено забързан ход.
Възраждането на общината, започнало преди 6-7 години, вече е видимо навсякъде. Всички паркови площи са реконструирани и модернизирани – със спортни и детски площадки, с прекрасни цветни алеи и зелени площи, с къщищчи за детски книги, където малчуганите след игри могат да потънат в света на приказките. Общината разполага с леглова база за 800 души, включваща хотели от клас 3 звезди, семейни хотели и къщи за гости. Към повечето хотели и къщи за гости има малки СПА-центрове с басейни с минерална вода. „Основният проблем във всички населени места в община Минерални бани, когато станах кмет беше безводието през летния сезон. Този проблем беше решен с помощта на 4 проекта, които спечелихме и реализирахме. Така проблем с водата за следващите 50 години напред няма да имаме“, разказва ми кметът в присъствието на цялата администрация, поканена на нашата среща.
Общината вече е реализирала над 50 проекта и още 50 чакат своя ред за да кандидатстват за финансиране. Доста амбициозно, казвам си, тук не си поплюват, когато решат да строят, макар и да са малка община. Целта е само една – изграждане на туристически атракции и привличане на туристи. И едновремменно с това – задоволянане на всичките капризи на гостите.

В Специализираната болница за рехабилитация ми показват кабинети, оборудвани с най-нова техника, а в новопостроения балнео-хотел „Божур“ туристите могат да извършват профилактика на здравето си и да се лекуват при преференциални цени по програмата на НОИ.
Три нови басейнови комплекси с минерална вода – единият е с олимпийски размери, са лятната атракция – с барове, стаи за отдих, детски басейни и джакузита, че даже и с морски пясък и сламени чадъри!
Шефът на Общинския съвет в националния курорт Мехмед Лятиф много държи да ми покажат и новопостроения с европари модерен „Терариум“, разположен в парк „Топлика“ – с постоянна експозиция на змии и влечуги: скален питон, жълта парагвайска анаконда, скален питон, зелена иагуана, гърмящи змии, а пък колежката му Гинка Тенчева ми обръща вниманието на друга туристическа атракция „Чифте баня“ – два огромни атрактивни душа разпръскват водата си в два минерални басейна, които вечерно време са осветени с ефектни лазерни лъчи, а тиха приятна музика създава емоционално настроение.
И това е на две крачки от бъдещия петзвезден хотел в центъра на Минерални бани. От другата му страна остава старата градска баня с температура на минералната вода 57 градуса, която продължава да функционира. За да има връзка между минало, настояще и бъдеще кметът Мюмюн Искендер ще настоява строителите на хотела да включат във фасадата му елементи от каменната облицовка на старата баня.

Най-голямата гордост на кмета и общинарите обаче е обновеното училище – с нова спортна площадка с игрище…“Само деца да има, че много от младите заминават за чужбина. Нашата задача е да им създадем такива условия, че да се върнат“, казва Мехмед Лятиф.
Така живее курортното селище Минерални бани – с вкаменено минало, дръзко настояще и жаден поглед в бъдещето.


Още снимки


‹ Назад

Актуално

Предстоящи събития