Община Минерални бани
Официален сайт

Лазаровден и Цветница – Великден най-красивите пролетни празнициЛазаровден  и  Цветница – Великден най-красивите пролетни празнициЛазаровата събота се празнува в предпоследната събота преди Великден. Това е най-хубавата библейска приказка за възкресението на Лазар, последното чудо с което Христос демонстрира своето бъдещо възкресение. Лазаруването е един от най-красивите поетични и символични пролетни обичаи. Младите моми и момичета още през постите се групират и облечени празнично обикалят къщите. Красивите Лазарки пеят на всеки член от семейството и играят несключено лазарско хоро. Честитите стопани ги даряват с яйца, които събират в кошничките - така събират яйца за Великден.

На Лазаровден се откъсват върбови клонки, които ще красят вратите на следващия ден - Връбница (Цветница). Вярва се че осветената върба пази от зло и затова се поставя върху домашната икона.
Цветница, Цветна неделя – неделята преди Великден е празник за цветята символ на събуждането на природата за новия живот. Цъфнали са вече първите цветя, идват пролетните птици идва и възкресението на добрината и човещината между хората.

След като приключи Цветница, започва страстната седмица, в която Исус Христос е страдал и в края й – на разпети петък е бил разпнат на кръста. Празничната подготовка за Великден е свързана с много обичаи и е строго определена по дни - всичко е свързано с подготовката на дома за посрещането на Светлия празник.

Понеделник, вторник и сряда са дни за почистване на дома и приготвяне на празнична украса.

Велики четвъртък е ден за боядисване на шарените яйца. Първото яйце се боядисва задължително в червено, като се прави червен кръст на челата на най-малките деца.Червеният цвят е символ на кръвта на Исус.

Празникът продължава цели три дни и на него не се работи.

Весели празници на всички!
От колектива на ЦДГ „Снежанка” !


Още снимки


‹ Назад

Актуално

Предстоящи събития