Община Минерални бани
Официален сайт

Комплексът край Ангел войвода е древен Град на СлънцетоКомплексът край Ангел войвода е древен Град на СлънцетоТой е бил свързан със светилищата в Перперикон и Татул, убеден е известният археолог проф. Николай Овчаров

Най-голямото тракийско скално светилище в Хасковска област, включващо скална гробница, подобна на тази при Татул, олтари, жертвеници, шарапани и множество скални ниши се намира в местността „Хасара” в община Минерални бани.
То датира от второ-първо хилядолетие преди Христа, а след приемането на християнството там функционира мощен религиозен център.
Екипът на доц. Зравко Димитров разкри забележителна църква и крепост от ранно християнския период.
„Древният култов комплекс е своеобразен град на Слънцето. Той е умалено копие на комплекса в Татул, но около пет пъти по малък. Свързан е с културата на скалните хора, които са обитавали Източните Родопи. Между Градът на Слънцето култовите комплекси в Перперикон и Татул определено е имало връзка”.
Това съобщи след приключването на първоначалния етап от археологическите разкопки в местността „Хасара” известният археолог и изследовател проф. Николай Овчаров.
Местните хора вече го наричат „Градът на Слънцето”.
„Имам усещането за дежа вю, все едно сме преди 20 години на Перперикон, когато започнахме проучванията там”, каза проф. Овчаров. Според него, култовият комплекс има огромен туристически потенциал и откритие от европейска и световна величина.
Разкопките са проведени от археолога доц. Здравко Димитров, от Националния институт по археология с музей към БАН. Той и проф. Николай Овчаров благодариха на кмета на община Минерали бани Мюмюн Искендер, чиято е била инициативата и първоначалното финансиране на проучванията.
„Сега най-важното е, комплексът в „Хасара” да стане общинска собественост и да получи статут на паметник на културата. Имаме подкрепата на държавата и областния управител на Хасково Станислав Дечев в тази насока”, каза Кметът Мюмюн Искендер. Едва след като тава се случи, община Минерални бани ще има възможност да кандидатства за евро финансиране. Така ще може да стартира истинско изследване и да се развие огромния туристически потенциал на този уникален обект.


Още снимки


‹ Назад

Актуално

Предстоящи събития