Община Минерални бани
Официален сайт

Кметът на Минерални бани Мюмюн Искендер откри паметник на Ботев и Левски в СпахиевоКметът на Минерални бани Мюмюн  Искендер откри паметник на Ботев и Левски в СпахиевоПървият и единствен засега съвместен паметник на двамата ни най-обичани национални герои - Васил Левски и Христо Ботев беше открит тържествено в село Спахиево, община Минерални бани.
Уникалния монумент е във формата на мраморна книга, в която са вградени барелефите на Левски и Ботев. Идеята е на Христина Хубенова, която е основен дарител и инициатор за осъществяването на патриотичната идея.
„Нека този паметник да бъде символ на онази обединена и силна България, на онази чиста и свята република, в която всички етноси живеят заедно и в мир, и са равни пред законите. „Изключително съм развълнуван и съм горд, че тази патриотична и родолюбива идея е осъществена по инициатива на хората в село Спахиево, в нашата община Минерални бани“, обърна се прочувствено към стотиците гости на събитието кметът на Националния курорт Мюмюн Искендер.
Приветствия и цветя пред новооткрития паметник поднесоха областният управител на Хасково - Станислав Дечев и народният представител от ГЕРБ Евгения Ангелова. Прочетен беше поздравителен адрес от депутата от БСП Виолета Желева, а сред официалните лица беше кметът на Хасково Добри Беливанов.
Уникалният паметник събра политически лидери, активисти и общественици от всички политически формации, което доказа че обединяващата роля на великите ни национални герои Васил Левски и Христо Ботев.
Барелефите на Левски и Ботев са дело на хасковският скулптор Господин Тенев – Гуспата, а постаментът и алеите около него са дарение от местна строителна фирма.
Неслучайно паметникът е във формата на книга, тъй като книжнината, заедно със саможертвата на националните ни герои правят силата на българския национален дух, каза инициаторката за издигането на паметника Христина Хубенова. Тя благодари на всички фирми, граждани и обществени организации, дарили средства и помогнали за реализирането на паметника.
Тържествен водосвет отслужи свещеникът отец Серафим, а празникът продължи с фолклорна програма от дейците от НЧ „Христо Ботев“ в село Спахиево.Още снимки


‹ Назад

Актуално

Предстоящи събития