Община Минерални бани
Официален сайт

Кметът Мюмюн Искендер взе участие в екофорум с министър Ивелина ВасилеваКметът Мюмюн Искендер взе участие в екофорум с министър Ивелина Василева526 млн. лева са инвестициите в екология за Южен Централен район

Кметът на Националния курорт Минерални бани, област Хасково г-н Мюмюн Искендер участва в работна среща с министъра на Околната среда и водите г-жа Ивелина Василева. Информационната среща за общините от Южен Централен район се проведе в петък, 10-и юни в Областната администрация в Хасково, а домакин на форума беше областният управител г-н Станислав Дечев.
Общата стойност на екологичните инвестиции в областите Хасково, Кърджали, Пазарджик, Пловдив и Смолян е 526 млн.лв, обяви министър Ивелина Василева. На форума бяха представени възможностите за кандидатстване на общини и регионални сдружения за екопроекти по Оперативна програма „Околна среда“ (ОПОС), Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС) и Националния доверителен екофонд.
104 са проектите, финансирани от трите финансови инструмента, управлявани от Министерството на околната среда и водите. Инвестициите доведоха до изграждането на водоснабдителна и канализационна мрежа с дължина близо 586 км. В региона са изградени и реконструирани 12 пречиствателни станции за отпадъчни води (ПСОВ) – Кричим, Карлово, Първомай, Раковски, Стамболийски, Сопот, Свиленград, Кърджали, Момчилград, Панагюрище, Пещера и Септември.
Общото обслужвано население от ПСОВ е над 206 хил. жители. Изградени са две регионални системи за управление на отпадъците – в Хасково и Панагюрище, с общо обслужвано население близо 183 хил. жители и общ капацитет за преработка на отпадъци - 208 хил.тона.
Министър Василева поздрави присъстващите за общите усилия, с които успешно е приключил стария програмен период и подчерта, че оттук нататък добрата подготовка ще е предпоставка за успешното реализиране на проектите от новата оперативна програма.


Още снимки


‹ Назад

Актуално

Предстоящи събития