Община Минерални бани
Официален сайт

Древно светилище или Стъпката на Крали Марко край ТатаревоДревно светилище или Стъпката на Крали Марко край ТатаревоНад 70 туристи от Хасково и Пловдив посетиха исторически забележителности край село Татарево в община Минерални бани. Това сподели кмета на селото Халил Салим. Всяка година тези хора идват тук и вървят пеша няколко километра в силно пресечена местност, за да стигнат до мястото, което местните хора наричат „Стъпката на Крали Марко”. Според легендата Крали Марко стъпил с единия си крак на брега на река Дунав, а с другия именно на тази скала край село Татарево. В твърдата скала останал отпечатък от стъпалото на юнака.
Научната теза за мястото обаче говори друго. Най-вероятно става въпрос за древно светилище с издълбан в скалата жертвеник от времето на енеолита, който наподобява огромна човешка стъпка. В скалата има издълбани и няколко ниши, които местните наричат прозорци. Подобни древни паметници бяха установени и на други места в община Минерални бани. Проф. Ана Радунчева обясни тогава за скалните образи край Сърница, че най-вероятно са сечени с каменни инструменти. Според свидетели в близост до светилището край Татарево е намерен и каменен инструмент, с който вероятно е изсечен и дооформен каменния жертвеник.
Кметът на Татарево Халил Салим каза, че ще поиска от общината историческите обекти край селото да бъдат обхванати в туристическа пътека, която да бъде свързана с изградените вече такива в община Минерални бани. По този начин туристите ще могат да започват своя поход още с влизането в общината. Татарево е първото село в община Минерални бани при влизане от посока Хасково.‹ Назад

Актуално

Предстоящи събития