Община Минерални бани
Официален сайт

„Броеничка” спечели Купата на кмета на фестивал в Минерални бани„Броеничка” спечели Купата на кмета на фестивал в Минерални бани

Детско-юношеският състав за народни танци „Броеничка” от Стара Загора спечели Купата на кмета на община Минерални бани на фестивала „Жива вода”. Първият фестивал на изкуството „Жива вода” се проведе през уикенда на Лятната сцена в националния курорт Минерални бани. Организатори на проявата бяха община Минерални бани, Съюзът на организациите за любителско изкуство – СОЛИ и Спортен клуб „Рона”.

Фестивалът започна с открит урок по народни танци воден от асистент Светлана Станева преподавател към катедра „Хореография“- специалност „Българска народна хореография“ в АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“, гр. Пловдив. След това Дани Халачев води урок по латино танци, а успоредно с тях вървеше изнесено ателие по живопис с Живко Тенев – GISSEN.

Концертът започна с изпълнение на женската фолклорна група на НЧ „Заря 1957” и индивидуалната изпълнителка Калина Ванчева, които представяха община Минерални на Националния събор на народното творчество в Копривщица и се завърнаха със сребърен медал. След тях малката Теодора Ефтимова обра овациите на многобройната публика с изпълнение на песента „Притури се планината”. Танцовата композиция „Йовано” на Аделина Бялкова от танцувален клуб „Тангра” бе блестящо, а след нея на сцената излязоха представителите на групата за автентичен фолклор „Зейбеклер” от Момчилград. Истински фурор предизвикаха танцьорите от „Броеничка” – Стара Загора и клуба по танци „Денсуит” от Димитровград. Своята изява на сцената имаха и младите танцьори от групата за автентичен фолклор „Дъга” от село Караманци. Най-младото читалище в България „Светлина 2021” от Велико Търново предизвика много сантименти и получи дарение от 500 лева от Исмаил, който живее и работи в Нидерландия. Те подариха специално приготвена баница на кмета на община Минерални бани Мюмюн Искендер. Гвоздеят на фестивалната програма бяха изпълненията на момичетата и децата от Денс клуб „Рона” със своите композиции, базирани на испански, индийски, руски фолклор и модерни танци. Награди под формата на купи, златни медали и грамоти получиха всички участници, които се изявиха на сцената, а също така и най-добрите художници от работилничката по живопис, с чиито творби бе подредена импровизирана изложба.

Краят на фестивалната програма приключи късно вечерта с хоротека и дискотека.


Още снимки


‹ Назад

Актуално

Предстоящи събития