Община Минерални бани
Официален сайт

Борислава Цекова откри етнофестивала с „Излел е Делю хайдутин”Борислава Цекова откри етнофестивала с „Излел е Делю хайдутин”Над 2000 участници се включиха в 16-ото издание на Детския международен етнофестивал „Децата на Балканите - с духовност в Европа!”.
Истински фурор в първия ден предизвикаха двете групи от далечна и екзотична Индия, които пристигнаха задено с вече традиционните участници от Сърбия, Македония, Босна и Херцеговина, Молдова, Хърватия и България.

Фестивалът официално откриха кметът на Националния курорт Минерални бани Мюмюн Искендер, вицепрезидентът на КНСБ Валентин Никифоров и зам.-областният управител Валентин Ангелов. Сред официлните гости бяха народните представители от ДПС Селиха Емин и Мехмед Атаман.
Преди това тържествено прозвучха химните на България и Европейския съюз, „Многая лета” и традиционна мюсюлманска религиозна мелодия.

„И тази година курортът Минерални бани е обновен за да посрещне с комфорт рекордния брой участници. Фестивалът се задържа вече 16 г. основно заради толерантността и разширяването на своите граници, доказателство за което е тазгодишното индийско участие”, каза в приветствието си към участниците Мюмюн Искендер.

Валентин Никифоров не пропусна да отбележи огромната заслуга на вече покойния д-р Желязко Христов, благодарение на който фестивалът се наложи като традиционен.
Зам.-областният упровител Валентин Ангелов подчерта, че децата са най-добрите посланици и техния талант размива всички граници и различия между държавите.

След откриването официалните лица поднесоха цветя пред плочата в памет на проф. д-р Желязко Христов, благодарение на когото стартира провеждането на фестивала преди 16 години.
Първа на сцената с "Излел е Дельо хайдутин" се представи миналогодишната победителка при индивидуалните изпълнители Борислава Цекова. След нея градуса на настроението вдигнаха танцьорите от ансамбъл "Хасково".

Изпълненията ще се оценяват от авторитено жури. В него участват Анатолий Клочков – хореограф, Мирослав Славов – хореограф, Иван Кумичин – музиковед и фолклорист, Мария Георгиева – музиковед. Те ще оценяват 72 групови и 37 музикални изпалнения в двата дни от фестивала.
Задругата на майсторите на народни художествени занаяти – София и Регионална занаятчийска камара – Пловдив представят „Улица на занаятите”.

Имаше и конкурс "Кулинарни изкушения", в който ще вземат участие местни жители, които ще представят домашно приготвени ястия. Като съпътващи прояви в първия ден имаше и детски дискотеки.


Още снимки


‹ Назад

Актуално

Предстоящи събития