Община Минерални бани
Официален сайт

24 шедьовъра подариха художници на Минерални бани24 шедьовъра подариха художници на Минерални баниМеждународният пленер по живопис „Топлата вода” ще се проведе и догодина в Националния курорт

24 картини подариха творците от Първия международен пленер по живопис „Топлата вода” в Националния курорт Минерални бани. Всички автори получиха от кмета Мюмюн Искендер плакет.
Арт форумът се проведе в Минерални бани от 22 до 27 август и беше едно от основните събития на Празника на Минералната вода, здравето и красотата.
Творците от България, Турция и Гърция благодариха на кмета Мюмюн Искендер и на община Минeрални бани за прекрасните творчески условия. Организатор на творческото събитие беше бившият шеф на галериите в Хасково Владимир Запрянов.
Като една по-нататъшна цел местната управа обмисля възможности да създаде изложбена зала в курортното селище.
В пленера участва вдовицата на Атанас Шаренков – Венера Константинова, която е председател на секция “Монументално изкуство” в СБХ. Професорът по рисунка и декорация Мехтап Джомерт живее в Одрин. Нейни стенописи украсяват част от стена в прочутата джамия "Селимие" в Одрин.
От Гърция в Минерални бани дойде Ради Радев. Той е родом от Димитровград, но вече 16 години живее в Кавала, където има ателие и обучава ученици и студенти. На пленера твориха още Станимир Видев от Пловдив, доц. Пеньо Пенев, който е зам.-ректор на Факултета по изобразително изкуство във ВТУ “Св. св. Кирил и Методий”, Надежда Стойнева от Димитровград.
Областният център Хасково в Минерални бани представиха Неделчо Кучков, скулпторът Иван Парасков, известният карикатурист Борислав Данев – Борку и графикът Андрей Каменов. Плеядата от таланти оформиха Динко Ненов от София и Добрин Вътев от Бургас.
Художниците включиха и като оценители в конкурса за детска рисунка на асфалт. По време на пленера за творците община Минерални бани организира екскурзии до Перперикон, Музеят на тракийското изкуство в Александрово, както и поход по екопътека „Айкаас”.
Скоро се очаква скулпторът Иван Парасков да довърши своето произведение – мраморна статуетка на Икар. Тя ще бъде монтирана на централно място в Националния курорт Минерални бани. Иван Парасков е автор на емблематичната женска статуя в парка до терариума в Минерални бани. Творбата му украсява Националния курорт вече 30 години.
Кулминацията на пленера беше изложбата на открито до сцената на Летния театър. Стотици жители и гости се насладиха на представените творби на изящното изкуство.


Още снимки


‹ Назад

Актуално

Предстоящи събития