Община Минерални бани
Официален сайт

15-ти международен детски етнофестивал „Децата на Балканите – с духовност в Европа!”15-ти международен детски етнофестивал „Децата на Балканите – с духовност в Европа!”За петнадесета поредна година КНСБ и Благотворителен фонд „Проф. д-р Желязко Христов” организират 15-ти международен детски етнофестивал „Децата на Балканите – с духовност в Европа!”, с който отбелязваме най-хубавия детски празник – Международния ден на детето 1 юни. Тази година КНСБ празнува 25 години от основаването си и така традиционният етнофестивал ще отбележи двоен юбилей – 15 години от началото на етнофестивала и 25 години от създаването на КНСБ.

Чрез универсалния език на песента и танца ще бъдат отправени посланията, които етнофестивалът носи – за единство и общо бъдеще на Балканите и Европа, за толерантност между етносите, за уважение към различните духовни и културни ценности и традиции.

15-тият международен детски етнофестивал ще бъде открит на 31 май 2015 г. от 10 ч. в Летния театър на китното селище Минерални бани, Хасковска област и ще продължи до 1 юни. В него ще вземат участие деца от различни региони на страната и различни етноси. Очакваме и гости от Молдова, Полша, Хърватия, Турция, Македония, Сърбия, Румъния, Босна и Херциговина и други.

Най-добре представилите се изпълнители през двата фестивални дни ще бъдат поканени да участват в заключителен галаконцерт, който ще се проведе преди връчването на наградите на отличените участници. Галаконцертът ще бъде излъчен по Българска национална телевизия.

Паралелно с концертната програма ще бъдат организирани съпътстващи дейности – представяне на традиционни занаяти, кулинарни конкурси, пленер (рисуване под открито небе) и други развлекателни и образователни занимания за децата.

Медийни партньори на събитието са Българска национална телевизия и БНР „Радио Благоевград”.

УСЛОВИЯ ЗА УЧАСТИЕ

Право на участие имат деца от 5 до 18 години – певци, инструменталисти и танцьори от страната и чужбина, изпълнители на изворен и обработен фолклор – вокални групи, камерни групи, танцови колективи, ансамбли, инструментални групи, оркестри и индивидуални изпълнители, заявили желание за участие и получили одобрение след извършен подбор на заявилите желание за участие, групови и индивидуални изпълнители.
Депозиране на заявление за участие с приложен запис на изпълнителите на DVD или CD и списък с имената на участниците – деца, ръководител, придружител и шофьор, в определения срок.
Международният детски етнофестивал има конкурсен характер.


РЕГЛАМЕНТ
І. ОБЩИ УСЛОВИЯ

Подбор на участниците

За участие от в 15-я международен детски етнофестивал „Децата на Балканите – с духовност в Европа!” се допускат кандидати, заявили желание за участие и получили одобрение, след извършен подбор от сформирана комисия от Председателя на организационния комитет на етнофестивала.

Задължително е към заявленията за участие да се прилага видео или аудио запис на избрано от кандидатите изпълнение.

При извършването на подбора на участниците в етнофестивала ще се вземат предвид и спечелилите награди на международни, национални, регионални или местни фолклорни конкурси, празници и други.

Възрастови групи

Изпълнителите са разделени в две възрастови групи – І група (от 5 до 13 г.) и ІІ група (от 14 до 18 г.)

Награди

Голямата награда на етнофестивала;
Грамота и купа за първо, второ и трето място във всяка възрастова група и категория – индивидуални певци/ инструменталисти, вокални групи, танцови колективи, съвременни танци, фолклорни танци на етно основа;
Специални награди – грамота, купа;
Награда за най-малък и най-талантлив участник;
Награди от спонсори;
Плакет и грамота за участие на всички изпълнители.

Заявления за участие

Заявленията за участие (по образец) ще се приемат до 31.03.2015 г. по имейл, факс или по пощата:
Адрес: КНСБ, 1040 София, пл. „Македония” № 1, за Рени Джагалова
Факс: 02/ 988 59 69
Имейл: rdzhagalova@citub.net, rdzhagalova@abv.bg

Лица за контакт
За участници от България: Рени Джагалова – 02/ 40 10 423; 0884 458 554; имейл: rdzhagalova@citub.net; rdzhagalova@abv.bg
International participants: Nelly Botevska – +359 2 40 10 442; +359 884 117 829; Fax: +359 2 988 5969; E-mail: nbotevska@citub.net

Такса участие

Одобрените изпълнители от страната и чужбина за участие в 15-я международен детски етнофестивал следва да заплатят такса за участие в размер на 5,00 лв. на участник, включително и за музикантите, изпълняващи съпровод.

Таксата за участие следва бъде внесена не по-късно от 25 май 2015 г. Плащането на таксата следва да се извърши по следната банкова сметка:
СНЦ „Благотворителен фонд проф. д-р Желязко Христов, д.м.”
IBAN: BG34UNCR76301010291100
BIC код: UNCRBGSF
УниКредит Булбанк
Основание: Такса за участие от…

При желание от страна на участниците, ще бъдат издавани фактури.

Забележка

Подробна информация за предстоящия етнофестивал и бланка на заявление за участие могат да бъдат получени от Централата, от Регионалния съвет на КНСБ в съответната област, от основните членове на синдиката или от интернет страницата на КНСБ – www.knsb-bg.org (КНСБ и приятели – Благотворителен фонд).
За невярно подадена информация относно възраст и категория участниците ще бъдат декласирани.
Подадено заявление за участие без посочени адрес, телефон – стационарен или мобилен, имейл или факс за обратна връзка, няма да бъде разгледана.
След 31.03.2015 г. няма да се приемат заявления.
От едно ОДК, ЦРД, читалище и училище се допуска за участие само един състав и едно индивидуално изпълнение (или дует, или трио, или квартет).
Одобрените кандидати ще получат потвърждение за участие до 30.04.2015 г.
Графикът (сценарият) за реда на явяване на участниците се определя от Организационния комитет. Участниците ще бъдат информирани за реда на своето изпълнение в срок до 25.05.2015 г.


ОБЩА ИНФОРМАЦИЯ

Организаторите заплащат нощувките на участниците в етнофестивала, пътуващи от разстояние по-голямо от 100 км;
Организаторите осигуряват пакетирана храна за закуска, обяд и вечеря, в зависимост от пристигането и отпътуването на участниците;
Изискванията за придружителите на децата-участници в етнофестивала

За група до 12 деца – 1 ръководител, 1 придружител и 1 шофьор;
За група с повече от 12 деца, броят на придружаващите се увеличава пропорционално на броя на децата;

Организаторите не поемат нощувка за придружаващи, които не са включени в заявката за участие в предварително изпратения списък с имената на участници и придружители;
Изпълнения с нецензурни текстове и жестове ще бъдат дисквалифицирани от журито;
Изпълнения, превишаващи времетраенето, ще бъдат дисквалифицирани;
При установени нанесени материални щети от участниците в базите за настаняване, както и лоша дисциплина, отговорност носи ръководителят на групата;
Не се допускат промени в утвърдения сценарий по отношение на реда на участниците, както и замяна на едно изпълнение с друго;
При невъзможност да присъстват по време на награждаването на лауреатите всички участници в детския етнофестивал е необходимо да имат свой представител.


ПРИЛОЖЕНИЯ:
Статут на 15-тия международен детски етнофестивал „Децата на Балканите – с духовност в Европа!”
Заявление за участие‹ Назад

Актуално

Предстоящи събития