Община Минерални бани
Официален сайт

14 творци участват в пленер “Топлата вода” в Минерални бани14 творци участват в пленер “Топлата вода” в Минерални баниМраморен „Икар” скоро ще украси Националния курорт

14 творци участват в пленер „Топлата вода”, който беше официaлно открит в Националния курорт Минерални бани област Хасково от кмета Мюмюн Искендер в понеделник. Инициатор и организатор на арт-форума е бившият директор на галериите в Хасково Владо Запрянов.
Художници и скулптори от България, Гърция и Турция ще подарят творбите си на община Минарални бани. Арт проявата започна на 22 август и ще продължи до 27 август. Пленерът е едно то основните събития за празниците на Минерлната вода, здравето и красотата, чиято кулминация ще бъде на 26 и 27 август. Като една по-нататъшна цел местната управа обмисля възможности да създаде изложбена зала в курортното селище.
В пленера участва вдовицата на Атанас Шаренков – Венера Константинова, която е председател на секция “Монументално изкуство” в СБХ. Професорът по рисунка и декорация Мехтап Джомерт пристигна от Одрин. Нейни стенописи украсяват част от стена в прочутата джамия "Селимие" в Одрин.
От Гърция в минерални бани дойде Ради Радев. Той е родом от Димитровград, но повече от 15 години живее в Кавала, където има ателие и обучава ученици и студенти. На пленера ще творят още Станимир Видев от Пловдив, доц. Пеньо Пенев, зам.-ректор на Факултета по изобразително изкуство във ВТУ “Св. св. Кирил и Методий”, Надежда Стойнева от Димитровград. От Хасково в Минерални бани ще бъдат Неделчо Кучков и скулпторът Иван Парасков, известният карикатурист Борислав Данев – Борку и графикът Андрей Каменов. Плеядата от таланти включва още Динко Ненов от София и Добрин Вътев от Бургас.
Приятната изненада е Екатерина Рохана от Минерални бани. Младото местно дарование от години живее в САЩ, но в момента е в Родината и успя да се включи в пленера.
Мраморен „Икар” ще украси след дни Националния курорт Минерални бани. В момента статуята се вае от Иван Парасков.
Художниците ще се включат и като оценители в конкурса за детска рисунка на асфалт. Предвидени са екскурзии до Перперикон, Александрово и Хасково, както и поход по екопътека „Айкаас”.


Още снимки


‹ Назад

Актуално

Предстоящи събития