• Slide-1
  • Slide-2
  • Slide-3
  • Slide-4
  • Slide-5
  Туризъм

6343, с. Минерални бани,
бул. "Васил Левски", №3
Община Минерални бани

Телефон:
(03722) 20-20
min_bani@abv.bg

GPS
N 41° 93' 22.26"
E 25° 34' 93.21"
  Туризъм


КУЛТУРНО-ИСТОРИЧЕСКИ И ПРИРОДНИ ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ. РЕЛИГИОЗНИ ХРАМОВЕ.
ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ В БЛИЗОСТ ДО МИНЕРАЛНИ БАНИ

Районът на община Минерални бани е бил обитаван още от праисторическо време. Близо до курорта и около него са намерени много останки на селища от тракийската епоха. При каптирането на изворите през 1937 г. са открити следи от неолитно селище.

Лечебните свойства на минералната вода са били известни и оценени още по време на римската епоха. През ІІ в. селището /град Топлицос/ е наброявало повече от 12 000 жители. Този факт потвърждава голямата популярност, с която се е ползвала  тази минерална вода още в древността. Разкритите археологически паметници потвърждават, че около минералните извори е кипял интензивен живот през различните исторически периоди. Археологическите находки показват, че строените от римляните бани са били използвани както за хигиенни нужди, така и за лекуване на заболелите и ранените при военни походи войници. Римските бани датират от ІІ – ІІІ в. от новата ера.

Има списък с 52 броя културно – исторически паметници, находящи се на територията на община Минерални бани от местно и национално значение, регистрирани от Националния институт за опазване паметниците на културата, но голяма част от тях не са обособени и поддържани като обекти и не са адаптирани за туристически посещения.

 

  Крепостта „Свети Дух”, с. Минерални бани.


Крепостта „Свети Дух”

Една от най- запазените старинни крепости, която е реставрирана и поддържана през годините е крепостта „Свети Дух”, находяща се в с. Минерални бани.

Крепостните стени заграждат едно пространство от около 5 дка. В тази местност са открити следи от античен град, който се предполага че е град Топлицос.

Установено е, че крепостта е съществувала от ІІ до ХІV в. и е служила за отбрана на селището, възникнало през ІІ в. около минералните извори и пътя от долината на р. Марица за Родопите. При извършените разкопки са открити общо 163 монети, селскостопански сечива, богато украсена антична и средновековна керамика.

Има предание, че отделни отряди от войските на българския цар Иван Асен ІІ и на епирския деспот Теодор Комнин в 1230 г. са започнали сражения в близост до тази крепост и са приключили сраженията на 9 март 1230г. около крепостта Трапезица край с. Клокотница.

 

Крепостта „Свети Дух”
Крепостта „Св. Дух”
Алеята към крепостта
Алеята към крепостта

         

   “Стъпката на Богородица”- с. Минерални бани.

„Стъпката”

Следа от римската епоха е запазената и до днес забележителност, известна като “Стъпката на Богородица”, която е изсечена в естествена скала.

Тя се намира на 5 метра от първия минерален извор, дълга е 2 метра, дълбока 1 метър и широка 0,75м.

Според историците това е старинен саркофаг, а местното население е създало легенда за Богородица и за нейната “чудодейна стъпка”, затова и християни и мюсюлмани почитат това свято място и оставят конец или парче от дрехата си за здраве и щастие.

 

 

 

 

 

 

 

 

   Шарапани, с. Брястово – на 6 км от с. Минерални бани

„Шарапани”

Интересни и добре запазени са останките от така наречените от местното население „Шарапани”.

„Шарапаните” (винарски камък "Шарап таш") са скални вдлъбнатини, направени от хората преди 2600-2800 години. Археологически разкопки датират тези находки около VIII-VI в.пр.н.е. Това са изкуствено направени вдлъбнатини в скалите с дълбочина 20-70 см. и диаметър 50-180 см. Всяка шарапана се състои от две нееднакви басейнчета с наклонен под и открито или закрито каналче. Името шарапана идва от турската дума шарап и означава вино. Това показва, че в тях обитателите на тези места са преработвали грозде за вино. Счита се, че шарапаните са свързани с култа към бог Дионисий. Шарапани има в местностите Кара кая, Гарваница, Пожарището, Аврамов камък.

Има и други подобни паметници в района, с различни форми и размери. Има две теории за използването на тези интересни съоръжения: според едната това са винарни (за мачкане на гроздето за вино), а според другата – при рудодобив, за пречистване на стритата руда с вода с цел добиване на благородни метали. Според някои автори шарапаните са синхронни с мегалитните паметници (от I хилядолетие пр. Хр.) и са използвани дълго време.

 

 

  

Църквата „Св. Атанасий“ в с. Сусам – на 3 км от Минерални бани

Църквата „Св. Атанасий“ в с. Сусам

Църквата „Св. Атанасий“ в с. Сусам е построена през 1898 г.

По-късно, през 1925 г. към нея е пристроена камбанария.

Църквата е декларирана като художествена културна ценност заради живописването на медалиона на свода, царските двери и венчилката, иконите от царския ред и празничния пояс.

Отбелязана като ценност е и архитектурата на сградата.

 

 

  

Тракийски култов комплекс край село Ангел войвода – на 17 км. от Минерални бани

Тракийски култов комплекс край село Ангел войвода

Сред множеството мегалитни паметници в Община Минерални бани, тракийският култов комплекс край с. Ангел войвода заема особено място. Древното светилище – едно от най-големите в България, е със статут на паметник на културата от национално значение, но до момента не е проучвано чрез археологически разкопки и понастоящем популярността му е малка.

Комплексът се намира върху скалист връх‚ известен под името Асара. По билото му е оставила следи мощна крепостна стена, а по скалите са издълбани над 50 (култови) ниши. При подхода към височината е оформен скален басейн с трапецовидна форма и заоблени ъгли – вероятно съоръжението е служило за жертвеник. В най-високата част, на три зъбера, са изсечени култови съоръжения. Върху най-източното е оформен гроб, до който водят пет стъпала. Едва ли някога ще разберем, дали това е гроб на реално съществувала личност или кенотаф (символичен гроб). В непосредствена близост, в подножието на скалата е врязан голям, неправилен четириъгълник, в центъра на който има полусферична вдлъбнатина. Възможно е той да символизира вратата (прехода) към отвъдното. Върховете на другите два зъбера са полуразрушени, поради което не може да се установи, дали и тук не е имало гробове, подобни на гореописания, или култови площадки, предназначени за ритуални действия.

 

  

Тракийска крепост на вр. "Орлови скали", село Сърница – на 14 км от с. Минерални бани

Тракийска крепост на вр. „Орлови скали“, село Сърница

Тракийската крепост от новожелязната епоха се намира в местността "Орлови скали", на 3 км западно по права линия от центъра на село Сърница.

Скалния комплекс е комплекс от интересни и величествени скали, някои от които достигат 30- 40 м. височина.

Това е скален феномен, наподобяващ средновековен замък със здрави кули.

Два скални откоса м/у скалите (Доган кая - Орлови скали) естествено защитават пространство от около 1.5 дка, допълнително преградено от крепостна стена от ломен камък, без спойка.

Керамиката по повърхността е от 2-рата половина на I хил.пр.н.е.

 

  Природни забележителности.

В района между връх „Аида” и с.Сърница има редица интересни за природолюбителите защитени природни забележителности, като „Орлови скали”, резерват „Борака”, „Находище на див божур и момина сълза” и др. Южно от връх “Аида” е Черната скала и връх “Купена”, на който като шапка стои скалата Калпак кая. В проект на общината за изграждане на еко-пътеки са включени множество уникални природни феномени и исторически забележителности.  

Поддържан резерват „Борака”
Намира се в землището на с. Сърница, община Минерални бани, Хасковска област.
Поддържания резерват има площ 12,7 ха. Обявен е с цел опазване на вековна, естествена,  саморазмножаваща се гора от черен бор. Средната възраст на дърветата е между 120г. и 150г.

Защитена местност „ Аида”
Намира се в землището на с. Спахиево, община Минерални бани, Хасковска област.
Защитената местност има площ от 3,5ха. Представлява естествена, вековна, семенна букова гора.

Природна забележителност ''Пробития камък''
Намира се в землището на с. Сърница, община Минерални бани, Хасковска област.
Природната забележителност има площ от 1 ха. Представлява комплекс от интересни скални образувания. Скалата е висока 4 метра, а ширината и е повече от 12 метра. Наподобява на чудните мостове на Еркюприе , с тази разлика, че се намира на било, а не на дефиле / река/. Освен отвора, има и голяма закрита пещера.

Природна забележителност ''Находище на момина сълза и божур''
Намира се в местността Дренака в землището на с. Спахиево, община Минерални бани, Хасковска област.
Природната забележителност има площ от 3 ха. Целта  е опазване на естествено  находище на момина сълза и див божур.

От Минерални бани до връх „Аида” има изграден асфалтов път /8км./.  Там е разположена  туристическата хижа “Аида” /750 м.н.в./.До хижата може да се стигне и по маркиран пешеходен маршрут.       
Ако туристите са изкачват по пътеката за алпийския заслон към върха, те могат да наблюдават интересните скални образувания „Свинкса” и „Сляпото куче”. От местността „Шарапани” се разкриват панорамни изгледи към източнородопските склонове, язовир Тракиец и хасковското поле. Възвишението е богато на много тракийски, римски и средновековни паметници на културата.

 


  Търсене в сайта

Mineralnibani.bg
  ЕТНОФЕСТИВАЛ 2018
  Данъци
  Фотогалерия

  Бюджет
  Проекти

  Отчет за дейността
  Интервю с кмета
  Благодарствени писма
  МИГ
  i Love Bulgaria
2015 - 2018 © Municipality of Mineralni bani, All Rights Reserved. Web design