• Slide-1
  • Slide-2
  • Slide-3
  • Slide-4
  • Slide-5
  • Slide-6
  • Slide-7
  Главно меню

  i Love Bulgaria
  Туризъм
  Карта
  Терариум
  Чифте баня
  Екопътеки
  Анкета
АНКЕТА
/екопътеки/
  Харта на клиента
Харта на клиента


GPS
N 41° 93' 22.26"
E 25° 34' 93.21"Започна данъчна кампания 2020г. Вече можете да заплатите дължимите данъци и такси за 2020г. Заповядайте!
  Новини
XX юбилеен международен детски етнофестивал в Минерални бани
27 Януари 2020


Конфедерация на независимите синдикати в България и Благотворителен фонд „Проф. д-р Желязко Христов” със съдействието на община Минерални бани за двадесета поредна година организират ХХ ЮБИЛЕЕН МЕЖДУНАРОДЕН ДЕТСКИ ЕТНОФЕСТИВАЛ „ДЕЦАТА НА БАЛКАНИТЕ – С ДУХОВНОСТ В ЕВРОПА”, с който всяка година отбелязваме 1 юни - Международния ден на детето. Тази година КНСБ чества 30 години от своето основаване. Така детският фестивал ще отбележи два юбилейни празника – 20 години от началото на етнофестивала и 30 години от създаването на конфедерацията.

Международният детски етнофестивал се осъществява под патронажа на г-жа Деница Сачева - министър на труда и социалната политика. Медийни партньори на детския празник ще бъдат Българска национална телевизия и БНР Радио Благоевград. Началото на фолклорния фестивал е поставено на 1 юни 2001 г. в Летния театър в центъра на община Минерални бани, област Хасково, по идея на проф. д-р Желязко Христов. Първите години етнофестивалът протича в рамките на един ден, като празник на изкуствата, представящ културата на етносите, населяващи нашите земи. Всяка следваща година фестивалът става все по-вълнуващ, интригуващ и завладяващ. С времето детският етнофестивал се утвърди като значимо международно културно събитие и като популярен и очакван детски празник. През изминалите години на фестивалната сцена са се представяли състави и изпълнители от Албания, Босна и Херцеговина, Грузия, Гърция, Македония, Молдова, Индия, Полша, Румъния, Русия, Сърбия, Турция, Хърватска и от всички региони на България. Основната идея и послания, които фестивалът носи, са за съхраняване и развитие на фолклорното наследство и автентична култура на етносите от Балканите, Европа и света, за толерантност между етносите, за уважение към различните духовни и културни ценности.

На 31 май 2020 г. от 10,00 ч. в Летния театър на Община Минерални бани ще се открие ХХ Юбилеен международен детски етнофестивал, който ще продължи до 1 юни. Очакваме близо 2000 участници, придружители и гости от България и чужбина. Ще вземат участие деца от различни региони на страната и от различни етноси, както и представители от Балканските страни, от Молдова, Русия, Грузия и Индия. Тази година, по повод юбилейното издание на детския етнофестивал, право на участие ще имат всички изпълнители, които са участвали в последните десет фестивала през периода 2010 г. – 2019 г. и са получили следните награди:

Голямата награда на етнофестивала;

Първо място във всички категории и възрастови групи;

Специална награда в категория „Камерни състави” и „Ансамбли”;

Специална награда на Благотворителен фонд „Проф. д-р Желязко Христов”

Специална награда на Община Минерални бани;

Специална награда на Синдиката на българските учители;

Специална награда на Сдружение на танцовите дейци;

Специална награда за „Най-малък и талантлив участник”.

При индивидуалните изпълнители, в случаите, в които лауреат на предишни издания на фестивала към момента е на възраст, надвишаваща посочената горна граница от 18 г., неговият художествен ръководител или вокален педагог има право да потвърди участието на друг свой възпитаник.

В срок до 10 март 2020 г. лауреатите, имащи право на участие в ХХ Юбилеен детски етнофестивал, ще получат покана за участие. Групови и индивидуални изпълнители (певци, инструменталисти и танцьори), които отговарят на условията за участие и желаят да бъдат част от юбилейното издание на детския празник, следва да изпратят потвърждение за участие (по образец) в срок до 10 април 2020 г. на имейл: rdzhagalova@citub.net ; rdzhagalova@gmail.com или адрес: КНСБ – за Рени Джагалова, пл.”Македония” № 1, гр. София, пощенски код: 1040. Удостоеният с Grand Prix на фестивала ще получи парична награда от 1000 лв. Ще бъдат присъдени следните награди:

Голямата награда на етнофестивала/Grand Prix (грамота, купа, и парична награда от 1000 лв.);

Грамота и купа за първо, второ и трето място по възрастови групи и категории – индивидуални певци/инструменталисти, индивидуални танцьори, вокални групи, танцови колективи, ансамбли, модерен балет, характерни танци, хип-хоп, спортни танци и класически балет;

Специални награди – грамота и купа за пресъздаване на народен обичай, оригинално изпълнение на автентичен фолклор; оригинална хореография; специална награда на Благотворителен фонд „Проф. д-р Желязко Христов, д.м.”;

Специална награда на Община Минерални бани; специална награда на Синдиката на българските учители; специална награда на „Сдружение на танцовите дейци”, други специални награди;

Награда за най-малък и най-талантлив участник – предметна награда;

Грамота и плакет за участие на всички изпълнители.

През двата фестивални дни нашите медийни партньори от БНТ ще изготвят два концерта с вълнуващи изпълнения на участниците и документален филм за детския празник, които ще се излъчат по БНТ, БНТ 2 и БНТ свят. Паралелно с концертната програма ще бъдат организирани съпътстващи дейности – представяне на традиционни занаяти, игра с награди, пленер и други развлекателни и образователни занимания за децата. Условията за участие и бланка на Потвърждение за участие може да изтеглите от тук: Статут на ХХ Юбилеен международен детски етнофестивал Потвърждение за участие

        

Прочитания: 113 пъти


  Търсене в сайта

Mineralnibani.bg
  XX Детски етнофестивал
  Данъци
  Фотогалерия

  Бюджет
  Проекти

  Отчет за дейността
  Интервю с кмета
  Благодарствени писма
  МИГ
  Пожарна безопасност
2015 - 2020 © Municipality of Mineralni bani, All Rights Reserved. Webdesign