• Slide-1
  • Slide-2
  • Slide-3
  • Slide-4
  • Slide-5
  • Slide-6
  • Slide-7
  • Slide-8
  • Slide-9
  • Slide-10
  Главно меню

  Благодарим за подкрепата
  i Love Bulgaria
  Туризъм
  Карта
  Терариум
  Чифте баня
  Екопътеки
  Анкета
АНКЕТА
/екопътеки/
  Харта на клиента
Харта на клиента


GPS
N 41° 93' 22.26"
E 25° 34' 93.21"  Новини
Курбан байрам празнуват от днес в община Минерални бани
20 Август 2018


Курбан байрам празнуват днес мюсюлманите в община Минерални бани. Това е най-големият празник, който празнуват мюсюлманите, наричан е още коч байрам. Празникът отговаря на християнския Великден и на еврейската Пасха. Датата му е подвижна. Курбан байрам започва сутрин в джамията с голяма молитва, която се състои от две части: обикновен намаз – сабах и тържествен намаз – байрам.
В Колец, където има компактно и многобройно мюсюлманското население, празникът се нарича Големият коч. Жертвените животни се купуват един месец по-рано, ако стопаните нямат свои стада. Обикновено се избира бял, виторог и вакъл, добре охранен овен, понякога и ялова овца. Тия, които купуват животното за курбана, никога не се пазарят за цената му – колкото поиска продавачът, толкова получава. Ако се пазарят, Алллах няма да признае пренесената в негово име жертва.
За курбан винаги се избира най-добре охраненото животно, овен или агне, понякога теле, защото Мохамед забранил за този случай да се взима животно, което има телесни дефекти – „нишан”. Вярват, че именно курбанът ще послужи да „намерят оня свят”, че животното ще се превърне в кон и ще ги пренася по моста Сърат, който е връзката между рая и ада, когато мъртвите трябва да се явят пред Страшния съд.
Легендата разказва, че мостът бил тънък като косъм от женска коса и по-остър от най-острата сабя. Затова за курбана не трябва да се коли сляпо, куцо, без уши, без опашка и наскоро стригано животно. То трябва да има рога, за които мъртвият човек да се хване, когато го понася. Който не прави курбан или го прави със слабо животно, не може да мине по моста и пада в ада.
Според Корана и мюсюлманското суеверие, закланото животно умира само временно и се възнася на небето. От всяка капка кръв на курбана Аллах създавал по една неземна хубавица (хури къзъ). Със седемдесет красавици Аллах дарявал всеки мъж, достоен да влезе в рая.

        

Прочитания: 261 пъти


  Търсене в сайта

Mineralnibani.bg
  Местни избори 2019

  Фолклорен фестивал
  Данъци
  Фотогалерия

  Бюджет
  Проекти

  Отчет за дейността
  Интервю с кмета
  Благодарствени писма
  МИГ
  Пожарна безопасност
2015 - 2019 © Municipality of Mineralni bani, All Rights Reserved. Webdesign