• Slide-1
  • Slide-2
  • Slide-3
  • Slide-4
  • Slide-5
  • Slide-6
  • Slide-7
  • Slide-8
  • Slide-9
  • Slide-10
  Главно меню

  Благодарим за подкрепата
  i Love Bulgaria
  Туризъм
  Карта
  Терариум
  Чифте баня
  Екопътеки
  Анкета
АНКЕТА
/екопътеки/
  Харта на клиента
Харта на клиента


GPS
N 41° 93' 22.26"
E 25° 34' 93.21"  Новини
Труден е изборът между Карлови вари и Минерални бани
14 Август 2018

  [Още снимки]

Карлови вари се слави с дългите зими, които слагат рано край на голф-сезона. В Минерални бани мекият климат е през четирите сезона на годината. В Карлови вари могат да се видят архитектурни паметници от барок, класицизъм, историзъм, неоренесанс, модерн.
В Минерални бани историята е далеч в хилядолетията - изсеченото в скалата образование "Стъпката" смайва погледа на туристите още на 5 м от първия минерален извор. Историците смятат, че това е старинен саркофаг.
В Карлови вари се носят легенди за Гьоте, Бетовен, Шатобриян.
В Минерални бани легендата отвежда до чудодейната стъпка на Богородица. Затова святото място е почитано и от християни, и от мюсюлмани. А поверието казва: оставете там конец от дрехите си, за здраве и щастие! Недалеч са разположени скалните вдлъбнатини Шарапаните, датиращи отпреди 2600-2800 година, винарски камъни за преработка на грозде за вино. Приема се, че те са част от култа към Дионисий. В района могат да се видят още скалният комплекс „Орлови скали“, както и множество долмени – гробници на знатни тракийски аристократи.
Е, оставяме вече Карлови вари и легендата за Карл IV, който построил селището, след като излекувал болния си крак в местните извори, докато бил на лов в околностите.
Легендата за Минерални бани отвежда до праисторическата тракийска крепост „Градището“, разположена на 1.5 км от село Горно Брястово, до местността „Свети Дух“ и запазената крепост „Калето“, отбранявала селището в периода II – XIV век. В района над село Сърница, близо до прохода „Гидика“, има останки от римски крепостни стени и сигнална кула. Именно там е открита военна диплома на император Елагабал от 221 година - ценна находка която сега се пази в придворния музей във Виена.
В община Минерални бани бе открит и уникален слънчев часовник със 7 стъпала, който се съизмерва с побратим на другия край на света. Единственият подобен часовник до момента се намира в Мексико, но той има само 5 стъпала. В курорта отвори врати частна Специализирана болница за рехабилитация. Само през последната година се увеличи броят на местата за настаняване с 13 нови хотела, къщи за гости и стаи за гости. Към повечето хотели и къщи за гости има малки СПА центрове и басейни с минерална вода.

        

Прочитания: 301 пъти


  Търсене в сайта

Mineralnibani.bg
  Местни избори 2019

  Фолклорен фестивал
  Данъци
  Фотогалерия

  Бюджет
  Проекти

  Отчет за дейността
  Интервю с кмета
  Благодарствени писма
  МИГ
  Пожарна безопасност
2015 - 2019 © Municipality of Mineralni bani, All Rights Reserved. Webdesign