• Slide-1
  • Slide-2
  • Slide-3
  • Slide-4
  • Slide-5
  • Slide-6
  Главно меню

6343, с. Минерални бани,
бул. "Васил Левски", №3
Община Минерални бани

Телефон:
(03722) 20-20
min_bani@abv.bg  Карта
  Терариум
  Чифте баня
  Екопътеки
  Анкета
АНКЕТА
/екопътеки/
  Харта на клиента
Харта на клиента

GPS
N 41° 93' 22.26"
E 25° 34' 93.21"  Новини
Килимният питон в Минерални бани снесе яйца
20 Април 2018

  [Още снимки]

Килимният питон, който обитава терариума в Минерални бани от две години ще става майка. Завчера дългата 1,5 метра змия снесе купчина яйца, върху които се уви грижовно. Димка Войникова, служител в терариума, е хванала момента, в който питонът снася яйцата си, случайно. Беше невероятно преживяване – да видиш как змията снася, а яйцата се виждаха подредени в тялото й, преди да излязат, сподели тя. Всяко снесено яйце влечугото е увивало старателно с тялото си. После се е навило на купчина отгоре им и трептял с тялото си, като по този начин вдигал температурата с до 16 градуса. По тази причина не се знае колко яйца са снесени. Обикновено килимният питон, който стига до 4 метра дължина снася до 20 яйца.

Предполагаме, че този път яйцата са оплодени, защото през зимата бяха събрани в една клетка по няколко змии, където имаше мъжки и женски екземпляри, каза Димка Войникова. Служителите от терариума смятат, че тогава е станало оплождането. Припомняме, че м.г. йероглифовият питон снесе яйца, но те се оказаха неоплодени и в последствие бяха изхвърлени. В природата понякога женската снася когато й дойде времето, без да е оплодена.

Надяваме се, че този път ще имаме малки килимни питончета, казаха служителите от терариума.

За посетителите ще е трудно да видят яйцата, защото змията не се отделя от тях. Но пък могат да видят как ги мъти и трепти с тялото си върху тях. Терариумът в Минерални бани работи всеки ден от годината от 9 до 18 часа.

        

Прочитания: 1078 пъти


  Търсене в сайта

Mineralnibani.bg
  XIX Детски етнофестивал
  Благодарим за подкрепата
  i Love Bulgaria
  Данъци
  Фотогалерия

  Бюджет
  Проекти

  Отчет за дейността
  Интервю с кмета
  Благодарствени писма
  МИГ
2015 - 2019 © Municipality of Mineralni bani, All Rights Reserved. Webdesign