• Slide-1
  • Slide-2
  • Slide-3
  • Slide-4
  • Slide-5
  Главно меню

6343, с. Минерални бани,
бул. "Васил Левски", №3
Община Минерални бани

Телефон:
(03722) 20-20
min_bani@abv.bg  Терариум
  Чифте баня
  Екопътеки
  Анкета
АНКЕТА
/екопътеки/
  Харта на клиента
Харта на клиента

GPS
N 41° 93' 22.26"
E 25° 34' 93.21"
  Новини
65 - годишна жена хвърля патериците по време на лечение в Минерални бани
24 Октомври 2017


65-годишната Анна Трайкова е от град Петрич. Всяка година тя идва да се лекува с водата в националния курорт Минерални бани. Прави го от 12 години насам, като идва два пъти в годината – май и септември. Тя страда от нелечимата болест склеродермия.
Склеродермията е рядко срещано заболяване на съединителната тъкан. Болестта се развива в две основни форми - дифузна (прогресивна) склеродермия и ограничена (циркумскриптна) склеродермия. Прогресивната склеродермия представлява автоимунно заболяване, при което се образуват автоантитела срещу съединителната тъкан на кръвоносните съдове.
През 2005 г. тя разбира, че класическата медицина няма да и помогне и започва да търси други варианти.
„Ходила съм и на други места, където има минерални извори, но водата не ми помогна.Тогава отидох в НОИ и там ми казаха, че Минерални бани е единственото място за мен“, казва Анна.
Първите години е отсядала в хотел Йонико, а в болница „Айлин“ е ходила на физиотерапия, като до там се е придвижвала с помощта на патерици. След двугодишно лечение, тя хвърля патериците и започва да използва бастун. След още 2 години забравя и за него.
„Моята болест не може да бъде излечима, но е поддържаща и лечебните свойства на водата ми помагат много. Идвам тук за по 15 дни, защото заболяването ми е тежко, а и тук си почивам. Самият въздух е друг, природата е много красива, особено през есента, а парковете са много чисти. Затова обичам да се разхождам из националният курорт и то без помощни средства“ – допълва тя.
По време на разходка, Анна открива и още една възможност за поддържане на нейната болест. Тя се натъква на лилавите минзухари, които виреят навсякъде из Минерални бани. Минзухарите, освен красиви цветя, се оказват и лек срещу склеродермията. Тя споделя, че нейна приятелка,която също идва да се лекува в националния курорт, поддържа болестта с лекарството, извлечено от цветята. Медикаментът съдържал колхицин, който е основна съставка в есенния минзухар.
От няколко години насам, Анна Трайкова отсяда в болница „Айлин“. Там тя се чувства много добре, защото е доволна от хубавата храна, медицинските грижи и доброто отношение.

        

Прочитания: 346 пъти


  Търсене в сайта

Mineralnibani.bg
  ЕТНОФЕСТИВАЛ 2018
  Данъци
  Фотогалерия

  Бюджет
  Проекти

  Отчет за дейността
  Интервю с кмета
  Благодарствени писма
  МИГ
2015 - 2018 © Municipality of Mineralni bani, All Rights Reserved. Web design