• Slide-1
  • Slide-2
  • Slide-3
  • Slide-4
  • Slide-5
  Главно меню

6343, с. Минерални бани,
бул. "Васил Левски", №3
Община Минерални бани

Телефон:
(03722) 20-20
min_bani@abv.bg  Терариум
  Чифте баня
  Екопътеки
  Анкета
АНКЕТА
/екопътеки/
  Харта на клиента
Харта на клиента

GPS
N 41° 93' 22.26"
E 25° 34' 93.21"
  Новини
Разкриха най-голямата шарапана на Града на Слънцето
03 Август 2017

  [Още снимки]


Най- голямата шарапана, която се намира на хълма Хасара бе разкрита от археолозите. Това стана ясно на пресконференцията, която се проведе вчера на новият култов комплекс на траките.
„Това е едно корито, изсечено в скалата. В момента ние ще направим разкопки и около него с идеята да установим за какво е било предназначено то. Най-важното е дали ще можем да намерим археологически материали около шарапаната, тъй като наистина нямаме представа за какви точно ритуали са използвани и каква точно хронология имат тези съоръжения“, допълни археологът доц. д-р Здравко Димитров.
Шарапаните, както на Перперикон, така и на други места в Източните Родопи са каменни корита, които са свързани с ритуалите на траките, още от времето на късно-бронзовата и ранно желязната епоха. Има регистрирани стотици такива, като всички те са с различна форма и големина. Откритата шарапана е дълга почти 6 метра, но липсва дълбочина. Необходимо е да бъдат направени още разкопки, за да се установи за какво е била предназначена.
В момента се проучват шест подобекта в източната част на върха, където е разположена крепостта и старото тракийско светилище. Единият от тях е източното трасе на крепостната стена, която е пряко свързано с най-важния акцент на археологическия комплекс – скалната гробница.
Преди няколко дни бе разкрит и скалния проход, който води към светилището от южната страна. Това е сечено в скалите стълбище, много наподобяващо това на Перперикон. В него по-късно е бил изграден най-вероятно един от входовете на крепостта. Това е кула-вход, която е била на дървени греди и е доста интересна като архитектурна конструкция. „Последният обект над който работим и смятаме също така до края на разкопките, че ще можем да проучим е щерната – водохранилището, което се намира буквално в центъра на крепостта и е от времето на късната античност“, обясни археологът Здравко Димитров.

Проучването отново е финансирано от община Минерални бани и целта този път е да се разкрият повече от основните акценти на археологическия комплекс, който буквално преди една седмица бе обявен за археологическа ценност с национално значение, благодарение дейността на Междуведомствената комисия към Министерството на културата.

        

Прочитания: 234 пъти


  Търсене в сайта

Mineralnibani.bg
  ЕТНОФЕСТИВАЛ 2018
  Данъци
  Фотогалерия

  Бюджет
  Проекти

  Отчет за дейността
  Интервю с кмета
  Благодарствени писма
  МИГ
2015 - 2018 © Municipality of Mineralni bani, All Rights Reserved. Web design