• Slide-1
  • Slide-2
  • Slide-3
  • Slide-4
  • Slide-5
  Главно меню

6343, с. Минерални бани,
бул. "Васил Левски", №3
Община Минерални бани

Телефон:
(03722) 20-20
min_bani@abv.bg  Терариум
  Чифте баня
  Екопътеки
  Анкета
АНКЕТА
/екопътеки/
  Харта на клиента
Харта на клиента

GPS
N 41° 93' 22.26"
E 25° 34' 93.21"
  Новини
Подновиха разкопките на Града на Слънцето край Ангел войвода
04 Юли 2017


Археолозите подновиха разкопките на най-голямото тракийско скално светилище в Хасковска област, включващо скална гробница, подобна на тази при Татул, олтари, жертвеници, шарапани и множество скални ниши. То се намира в местността „Хасара” край село Ангел войвода в община Минерални бани. Обектът датира от второ-първо хилядолетие преди Христа, а след приемането на християнството там функционира и голям религиозен център. Екипът на доц. Здравко Димитров продължава разкопките на църквата и крепостта от раннохирстиянския период.
„Древният култов комплекс е търсеният от години в Родопите Град на Слънцето, разкри преди година проф. Николай Овчаров. Той е умалено копие на комплекса в Татул, но около пет пъти по малък. Свързан е с културата на скалните хора, които са обитавали Източните Родопи. Между Градът на Слънцето култовите комплекси в Перперикон и Татул определено е имало връзка”.
Предстои проучване на късноантичната крепост, като ще се издирва нейната южна порта, коментира ръководителят на експедицията доц. д-р Здравко Димитров. Другата цел е да се завърши проучването на църквата, която бе открита на върха. Тази година ще се обърне и специално внимание на намиращите се в близост 30-40 скални ниши. Предстои да се извърши и консервация и реставрация на обекта, който ще бъде превърнат в основен акцент на община Минерални бани. В екипа участват петима археолози, но ще има наети и 20 работници от съседното село Ангел войвода. Разкопките ще продължат до края на месец август.
„Община Минерални бани финансира през тази година извършването на разкопките с 60 000 лева. Сега най-важното е, комплексът в „Хасара” да стане общинска собственост и да получи статут на паметник на културата. Имаме подкрепата на държавата и областния управител на Хасково Станислав Дечев в тази насока”, каза кметът Мюмюн Искендер. Едва след като това се случи, общината ще има възможност да кандидатства за европейско финансиране, за да може да започне истинско изследване и да развие огромния туристически потенциал на този уникален обект.

        

Прочитания: 290 пъти


  Търсене в сайта

Mineralnibani.bg
  ЕТНОФЕСТИВАЛ 2018
  Данъци
  Фотогалерия

  Бюджет
  Проекти

  Отчет за дейността
  Интервю с кмета
  Благодарствени писма
  МИГ
  i Love Bulgaria
2015 - 2018 © Municipality of Mineralni bani, All Rights Reserved. Web design