• Slide-1
  • Slide-2
  • Slide-3
  • Slide-4
  • Slide-5
  Главно меню

6343, с. Минерални бани,
бул. "Васил Левски", №3
Община Минерални бани

Телефон:
(03722) 20-20
min_bani@abv.bg  Терариум
  Чифте баня
  Екопътеки
  Анкета
АНКЕТА
/екопътеки/
  Харта на клиента
Харта на клиента

GPS
N 41° 93' 22.26"
E 25° 34' 93.21"
  Новини
Хората от село Брястово почитат Градушка Църквица
19 Юни 2017


Древният ритуал „Молитва за дъжд“ от стотици години пази село Горно Брястово и района на Националния курорт Минерални бани, област Хасково от градушки, наводнения, земетръси и други природни бедствия. Молитвите за дъжд в местността „Градушката Църква” край Горно Брястово се извършват от древни времена до днес без никакво прекъсване в годините единствено в четвъртъка след Спасовден.
Дори при социализма никой не е успял да спре магическите молитви в този ден. Свидетели и присъствали на обредния ритуал твърдят, че след женските молби към светеца дъжд наистина има още същия ден. Днес 8 жени от селото се събраха край вековния дъб и каменния кръг до него и извършиха ритуала. Въпреки, че някога е бил езически, сега ритуалът е силно повлиян от християнските традиции. Каменният кръг се поръсва със светена вода, пали се тамян, а една от жените държи в ръце икона. Специфичното и уникалното е, че в него участват само жени, извършва се на открито и не присъства свещеник.
След края на молитвите жените си раздават обредни питки и сладкиши. Ритуалът е бил прекъсван досега само за една единствена година и тогава региона около Минерални бани е бил сполетян от силни градушки и безводие, твърдят участничките в него. Амбициите на организаторките от Горно Брястово е ритуалът вече да се прави публично, в него да се включат и туристи. Това в бъдеще може да се превърне в една от естествените и непокътнати от времето атракции в курортната община Минерални бани.

        

Прочитания: 234 пъти


  Търсене в сайта

Mineralnibani.bg
  ЕТНОФЕСТИВАЛ 2018
  Данъци
  Фотогалерия

  Бюджет
  Проекти

  Отчет за дейността
  Интервю с кмета
  Благодарствени писма
  МИГ
2015 - 2018 © Municipality of Mineralni bani, All Rights Reserved. Web design