• Slide-1
  • Slide-2
  • Slide-3
  • Slide-4
  • Slide-5
  Главно меню

6343, с. Минерални бани,
бул. "Васил Левски", №3
Община Минерални бани

Телефон:
(03722) 20-20
min_bani@abv.bg  Терариум
  Чифте баня
  Екопътеки
  Анкета
АНКЕТА
/екопътеки/
  Харта на клиента
Харта на клиента

GPS
N 41° 93' 22.26"
E 25° 34' 93.21"
  Новини
Междуведомствена комисия определя статута на Града на Слънцето
22 Март 2017

  [Още снимки]

Междуведомствена комисия за предоставяне на статут и за определяне категорията на недвижимите културни ценности заседава в община Минерални бани. Четиринадесет членната комисия с председател Румен Миков – гл. експерт-археолог към НИНКН е назначена от зам. министъра на културата Боил Банов и има за задача да впише обстоятелствата в Националния регистър на недвижимите културни ценности на „Скална гробница”, „Скален жертвеник”, „Скален диск”, „Скални ниши” и „Крепост от Ранновизантийската епоха” в местността „Хисара” над село Ангел войвода.

Научният ръководител на археологическите проучвания доц. Здравко Димитров представи пред комисията доклад за научната и културна стойност и обществена значимост на обектите. Най-голямото тракийско скално светилище в Хасковска област, включващо скална гробница, подобна на тази при Татул, олтари, жертвеници, шарапани и множество скални ниши се намира в местността „Хасара” край село Ангел войвода в община Минерални бани. То датира от второ-първо хилядолетие преди Христа, а след приемането на християнството там функционира мощен религиозен център. Екипът на доц. Зравко Димитров разкри забалежителна църква и крепост от раннохирстиянския период. „Древният култов комплекс е своеобразен град на Слънцето. Той е умалено копие на комплекса в Татул, но около пет пъти по малък. Свързан е с културата на скалните хора, които са обитавали Източните Родопи. Между Градът на Слънцето култовите комплекси в Перперикон и Татул определено е имало връзка”.

Известният археолог и изследовател проф. Николай Овчаров, посетил разкопките сподели, че има усещането за дежа вю. «Все едно сме преди 20 години на Перперикон, когато започнахме проучванията там”, каза проф. Овчаров. Според него, култовият комплекс има огромен туристически потенциал и е откритие от европейска и световна величина.

Сега най-важното е, комплексът в „Хасара” да получи статут на паметник на културата и да стане общинска собственост, каза кметът Мюмюн Искендер. Едва след като това се случи, общината ще има възможност да кандидатства за европейско финансиране, за да може да започне истинско изследване и да развие огромния туристически потенциал на този уникален обект.

Днес членовете на комисията ще се запознаят на място с уникалността на обекта и неговото културно-историческо значение.

        

Прочитания: 316 пъти


  Търсене в сайта

Mineralnibani.bg
  ЕТНОФЕСТИВАЛ 2018
  Данъци
  Фотогалерия

  Бюджет
  Проекти

  Отчет за дейността
  Интервю с кмета
  Благодарствени писма
  МИГ
  i Love Bulgaria
2015 - 2018 © Municipality of Mineralni bani, All Rights Reserved. Web design