• Slide-1
 • Slide-2
 • Slide-3
 • Slide-4
 • Slide-5
 • Slide-6
  Туризъм

6343, с. Минерални бани,
бул. "Васил Левски", №3
Община Минерални бани

Телефон:
(03722) 20-20
min_bani@abv.bg

GPS
N 41° 93' 22.26"
E 25° 34' 93.21"
  Туризъм


КУРОРТЪТ МИНЕРАЛНИ БАНИ, ОБЛАСТ ХАСКОВО

Община Минерални бани се намира в Южна България, на 18 км от областния град Хасково. Територията и от 214 664 дка. е разположена в Източни Родопи и е характерна с предимно хълмистия си релеф. Надморските височини  варират между 50 и 500м., с най-висок връх «Аида» -859м.
Курортът Минерални бани, който е и общински център е разположен на 280 м.н.в. Районът е със смекчен континентален климат – мека зима, топло лято и продължителна есен, което благоприятства целогодишното балнеолечение. На територията на общината няма големи промишлени предприятия, които да замърсяват околната среда. Курортният център е обгърнат от прекрасна горска растителност, даряваща го с кристално чист въздух и естествена красота.

 Славата си на балнеоложки  курорт, селището Минерални бани носи  от  епохата на римляните. Още тогава термалните извори привличали хората с целебния си ефект за ревматични, периферно – съдови, опорно – двигателни, гинекологични и други заболявания. Според историците през ІІ в. около топлите минерални извори е бил разположен античен град с над 12 000 жители /Топлицос/.

Минералната вода – най-ценното природно богатство на района е хипертермална / 57 °С / и уникална по своя химичен състав и лечебни свойства. Тя блика от 14 извора с дебит 1500 л / мин. Характеризира се като сулфатно-натриева, калциева и флуорна.

 

 

  Лечебни свойства на минералната вода.

Курортът Минерални бани е национален балнеоложки курорт и е профилиран за лечение на заболявания на периферните артерии от органичен и функционален тип – облитериращи заболявания – ендартрити, облитерираща атеросклероза, болест на Бюргер, болест на Рейно, вегетативни и диабетни ангиопатии и др
В България , единствено в Минерални бани, обл.Хасково,  минералната вода лекува тези заболявания, които засягат през последните години все повече и все по-млади хора. Изключителното и лечебно въздействие е доказано по емпиричен път и при клинични изследвания. По този начин курорта е признат, като единствен в България за лечение на тези така често разпространени заболявания.
Най-вече с лечението на болестта на Бюргер, курортът е световно известен. Това специфично заболяване се лекува успешно само на три места в света и  тук в курорта Минерални бани, обл.Хасково.
Минералната вода със своя състав от 32 емана радон се нарежда на едно от първите места по значимост не само в страната, но и в света.
С отличен резултат се повлияват редица заболявания, като:

  • хронични облитериращи заболявания на периферните съдове –артерии и вени – болест на Бюргер, болест на Рейно, варикозна болест, състояния след тромбофлебити, атеросклеротични ендартрити, склеродермия,  и др.
  • заболявания на опорно-двигателния апарат – кости, мускули и  стави – ревматизъм, ревматоиден артрит, болестта на Соколски-Буйо /но не по-рано от 8 месеца след завършване на изострените ставни болки/.
  • дегенеративни и възпалителни ставни заболявания в хроничен стадий – артрози - коксартроза, гонартроза , спондилартроза, състояния след счупване на кости, полиартрити, болест на Бехтерев и др.
  • заболявания на периферната нервна система – радикулит, полиневрит, ишиас, лумбаго, плексити при дископатия и дискова херния и др.
  • гинекологични заболявания – възпалителни процеси на тръбите и яйчниците, първичен и вторичен стерилитет
  • кожни заболявания – хронични екземи, псориазис вулгарис, невродермити, екземи и дерматити, кератодермия, хронични уртикарии и др.

Питейно – минералната водата се прилага при пясък в бъбреците, хроничен гастрит и колит, язвена болест, стомашно-чревни заболявания, хронично възпаление на черния дроб, на жлъчните пътища и др.

 

  Културно-исторически и природни забележителности

Районът на община Минерални бани е бил обитаван още от праисторическо време. Близо до курорта и около него са намерени много останки на селища от тракийската епоха. При каптирането на изворите през 1937 г. са открити следи от неолитно селище.
Лечебните свойства на минералната вода са били известни и оценени още по време на римската епоха. През ІІ в. селището /град Топлицос/ е наброявало повече от 12 000 жители. Този факт потвърждава голямата популярност, с която се е ползвала  тази минерална вода още в древността. Разкритите археологически паметници потвърждават, че около минералните извори е кипял интензивен живот през различните исторически периоди. Археологическите находки показват, че строените от римляните бани са били използвани както за хигиенни нужди, така и за лекуване на заболелите и ранените при военни походи войници. Римските бани датират от ІІ – ІІІ в. от новата ера.
Има списък с 52 броя културно – исторически паметници, находящи се на територията на община Минерални бани от местно и национално значение, регистрирани от Националния институт за опазване паметниците на културата, но голяма част от тях не са обособени и поддържани като обекти и не са адаптирани за туристически посещения.

Крепостта „Свети Дух”Една от най- запазените старинни крепости, която е реставрирана и поддържана през годините е крепостта „Свети Дух”, находяща се в с. Минерални бани.

Крепостните стени заграждат едно пространство от около 5 дка.

В тази местност са открити следи от античен град, който се предполага че е град Топлицос. Установено е, че крепостта е съществувала от ІІ до ХІV в. и е служила за отбрана на селището, възникнало през ІІ в. около минералните извори и пътя от долината на р. Марица за Родопите.

При извършените разкопки са открити общо 163 монети, селскостопански сечива, богато украсена антична и средновековна керамика.

Има предание, че отделни отряди от войските на българския цар Иван Асен ІІ и на епирския деспот Теодор Комнин в 1230 г. са започнали сражения в близост до тази крепост и са приключили сраженията на 9 март 1230г. около крепостта Трапезица край с. Клокотница.

 

Крепостта „Свети Дух”
Крепостта „Св. Дух”
Алеята към крепостта
Алеята към крепостта

         

„Стъпката”
„Стъпката”

Следа от римската епоха е запазената и до днес забележителност, известна като “Стъпката на Богородица”, която е изсечена в естествена скала.

Тя се намира на 5 метра от първия минерален извор, дълга е 2 метра, дълбока 1 метър и широка 0,75м.

Според историците това е старинен саркофаг, а местното население е създало легенда за Богородица и за нейната “чудодейна стъпка”, затова и християни и мюсюлмани почитат това свято място и оставят конец или парче от дрехата си за здраве и щастие.

 

Интересни и добре запазени са останките от така наречените от местното население „Шарапани”.
„Шарапаните” (винарски камък "Шарап таш") са скални вдлъбнатини, направени от хората преди 2600-2800 години. Археологически разкопки датират тези находки около VIII-VI в.пр.н.е. Това са изкуствено направени вдлъбнатини в скалите с дълбочина 20-70 см. и диаметър 50-180 см. Всяка шарапана се състои от две нееднакви басейнчета с наклонен под и открито или закрито каналче. Името шарапана идва от турската дума шарап и означава вино. Това показва, че в тях обитателите на тези места са преработвали грозде за вино. Счита се, че шарапаните са свързани с култа към бог Дионисий. Шарапани има в местностите Кара кая, Гарваница, Пожарището, Аврамов камък.
Има и други подобни паметници в района, с различни форми и размери. Има две теории за използването на тези интересни съоръжения: според едната това са винарни (за мачкане на гроздето за вино), а според другата – при рудодобив, за пречистване на стритата руда с вода с цел добиване на благородни метали. Според някои автори шарапаните са синхронни с мегалитните паметници (от I хилядолетие пр. Хр.) и са използвани дълго време.

 На територията на общината има  няколко стари църкви и параклиси, като църквата „Св. Никола” в с. Сърница и църквата „Св. Атанас” в с. Сусам, които със своята старинна архитектура и ценни стенописи имат висока културна и художествена стойност. Най-новият и най-голям християнски храм „Св. Георги” в с. Минерални бани също привлича интереса на посетителите със своята красива архитектура.
Общинското ръководство си поставя за цел да консервира по-значимите паметници на културата и да съхрани духовните ценности в региона чрез разширяване на проучвателската и събирателска дейност.

 

  Природни забележителности.

В района между връх „Аида” и с.Сърница има редица интересни за природолюбителите защитени природни забележителности, като „Орлови скали”, резерват „Борака”, „Находище на див божур и момина сълза” и др. Южно от връх “Аида” е Черната скала и връх “Купена”, на който като шапка стои скалата Калпак кая. В проект на общината за изграждане на еко-пътеки са включени множество уникални природни феномени и исторически забележителности.  

Поддържан резерват „Борака”
Намира се в землището на с. Сърница, община Минерални бани, Хасковска област.
Поддържания резерват има площ 12,7 ха. Обявен е с цел опазване на вековна, естествена,  саморазмножаваща се гора от черен бор. Средната възраст на дърветата е между 120г. и 150г.

Защитена местност „Аида”
Намира се в землището на с. Спахиево, община Минерални бани, Хасковска област.
Защитената местност има площ от 3,5ха. Представлява естествена, вековна, семенна букова гора.

Природна забележителност "Орлова скала"
Намира се в землището на с. Сърница, община Минерални бани, Хасковска област.
Природната забележителност има площ от 1,5 ха. Представлява комплекс от интересни и величествени скали, някои от които достигат 30-40 м. височина. Това е скален феномен, наподобяващ средновековен замък със здрави кули. Тук е имало старо тракийско селище и до днес се виждат останки от крепост от ново желязната епоха. На много от скалите са издълбани трапецовидни култови ниши. По-голямата част от тях имат трапецовидна форма, но има и цилиндрично засводени. Счита се, че в многобройните ниши по скалите са били поставяни урни с праха на починали представители на по-низшето съсловие.

Природна забележителност "Пробития камък"
Намира се в землището на с. Сърница, община Минерални бани, Хасковска област.
Природната забележителност има площ от 1 ха. Представлява комплекс от интересни скални образувания. Скалата е висока 4 метра, а ширината и е повече от 12 метра. Наподобява на чудните мостове на Еркюприе , с тази разлика, че се намира на било, а не на дефиле / река/. Освен отвора, има и голяма закрита пещера.

Природна забележителност "Находище на момина сълза и божур"
Намира се в местността Дренака в землището на с. Спахиево, община Минерални бани, Хасковска област.
Природната забележителност има площ от 3 ха. Целта  е опазване на естествено  находище на момина сълза и див божур.

От Минерални бани до връх „Аида” има изграден асфалтов път /8км./.  Там е разположена  туристическата хижа “Аида” /750 м.н.в./.До хижата може да се стигне и по маркиран пешеходен маршрут.       
Ако туристите са изкачват по пътеката за алпийския заслон към върха, те могат да наблюдават интересните скални образувания „Свинкса” и „Сляпото куче”. От местността „Шарапани” се разкриват панорамни изгледи към източнородопските склонове, язовир Тракиец и хасковското поле. Възвишението е богато на много тракийски, римски и средновековни паметници на културата.

 

  Възможности за развитие на селски туризъм.

В подножието на връха, сред прекрасната горска растителност, е сгушено китното, живописно селце Брястово, в което вече е положено началото за развитие на селски туризъм. Освен красивата природа, тишината и спокойствието, които царят тук, на гостите в селото се предлагат допълнителни развлечения като: стрелба с лък, яздене и разходки с коне до интересни местности, катерене на скалите „Гарваница”/алпинизъм/, спортен риболов и др.

 

  Културни събития.

Във всички населени места в различни дни от годината се организират селищни събори – празниците на населените места. Те обикновено съвпадат с различни релегиозни празници, както е в цяла България. На тези празници се организират народни веселия с участие на обичани от хората певци и  оркестри.
Сред най-значимите събития в областта на културата в община Минерални бани  са Международен детски етно фестивал «Децата на Балканите - с духовност в Европа»  и «Празник на минералната вода, здравето и красотата».
Международния детски етнофестивал «Децата на Балканите - с духовност в Европа» се провежда ежегодно, вече 14 години, на 31 май и 1 юни на летния театър в Минерални бани. Началото е поставено през 2001 г. – в зората на новия ХХІ век.,  когато се провежда първия детски етнофестивал, като еднодневен детски празник на изкуствата на всички етноси, населяващи нашите земи, под мотото: “Децата - заедно за България”.
Днес този фестивал вече е международен и доста по-мащабен /с около 2 000 участници/, като насочеността му е към възпитаване на етническа и религиозна толерантност у подрастващите. Тук пристигат участници, както от различни градове и села от страната, така и от други държави като Турция, Македония, Гърция, Сърбия, Румъния, Хърватска, Полша, Босна и Херцеговина, Молдова, Грузия и др. За всички присъстващи тези дни са един голям, вълнуващ и незабравим празник.
Празника на минералната вода, здравето и красотата е популярен като празник на община Минерални бани. Характерен за него е традиционният мини-маратон с маршрут Хасково-Минерални бани, в който вземат участие десетки атлети от цялата страна и от чужбина.  Двудневната програмата на празника  включва и много други интересни и разнообразни дейности като:

 • Конкурс за песни и танци „Фолклор от извора“ – Минерални бани,
 • Рисунка на асфалт под мотото „Децата на Минерални бани рисуват“,
 • Танцово шоу на балетни формации от Хасково, Димитровград и др.
 • Конкурс за красиво и хармонично тяло „ Aqua Imperium” - на басейна с минерална вода - Минерални бани,
 • Автомобилен парад на ретро автомобили,
 • Изпълнения на популярни български изпълнители и оркестри и др.

Много атрактивно е и традиционното зарязване на лозята в с.Сусам на празника Трифон Зарезан. Този район се слави с плодородните си лозови масиви, качествени сортове грозде и хубаво вино.

 

   Зелени училища.

 Минерални бани са подходящо място за организиране на зелени училища. Благоприятните природни ресурси на района бяха причина курорта Минерални бани да бъде предпочетен за профилактика на над 200 деца от град Минск /Беларус/ в продължение на две години след аварията в Чернобил.
Наличието на достатъчно туристически обекти за настаняване, изграждащата се спортна база, спокойствието на курорта и прекрасните 6 еко-пътеки, обхващащи почти всички значими културни и природни забележителности са все предпоставки за организиране на зелени училища в Минерални бани.

 

   Възможности за настаняване, туристически маршрути и транспортна достъпност.

Гостите на Минерални бани имат възможност да посетят по време на престоя си тук интересни забележителности и в близки до курорта места като „Статуята на Богородица” в гр.Хасково, древния свещен град „Перперикон” /50км./, „Извора на Нимфите” край с.Каснаково /20км/, „Александровската гробница” /40 км./, „Каменните гъби” край с.Бели пласт /25км/ , „Храма на Орфей” край с.Татул – 15 км. източно от гр.Момчилград, „Тракийската гробница” край с.Мезек на 10 км от гр.Свиленград  и др.

 Кокетни къщи за гости, самостоятелни стаи /частни квартири/, хотели и малки семейни хотели  предлагат прекрасни условия за пълноценен отдих , СПА и физиотерапевтични процедури на гостите на курорта. В момента са в строеж няколко нови модерни хотелски комплекса.

 Община Минерални бани отстои само на 100 км. от границите ни с Гърция и Турция и на 14 км. от международния път Е-80 /София-Пловдив-Истанбул/.
От столицата София /230км/ през Минерални бани за Кърджали /45км/ и обратно, ежедневно преминават комфортни автобуси. До град Хасково /18 км/ също има редовна и удобна автобусна връзка. 

Добрата транспортна достъпност, местонахождението на Минерални бани, благоприятният климат, уникалните лечебни свойства на минералната вода и нарастващия инвеститорски интерес, са все фактори, които определят курорта като един перспективен и атрактивен балнеоложки и СПА център.

 

ОБЩИНА МИНЕРАЛНИ БАНИ
6343 с. Минерални бани, област Хасково
Ул. Васил Левски № 3
Тел: +359 3722 2020 – кмет на Общината
min_bani@abv.bg

ст.експерт „Туризъм“
тел. 0885693678


  Търсене в сайта

Mineralnibani.bg
  Фотогалерия

  Бюджет
  Проекти

  Отчет за дейността
  Интервю с кмета
  Благодарствени писма
  МИГ
2015 - 2017 © Municipality of Mineralni bani, All Rights Reserved. Web design